Dyreliv i Vietnam

Treleoparden tilbringer en stor del av tiden oppe i trær, og den er svært dyktig til å klatre.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Malayabjørnen er den minste arten i familien.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

I Vietnam er det registrert 213 pattedyrarter, men mange store dyr er truet eller på utryddelsens rand, blant annet skaberakktapir og sumatraneshorn. Oksedyrene kouprey og banteng er blitt sjeldne, men vill indisk elefant finnes fortsatt i høylandsjungelen, og flere hjortearter er vanlige. I begynnelsen av 1990-årene ble to store pattedyr oppdaget i grensetraktene mot Laos: vu quang-okse eller saola og kjempemuntjak (et hjortedyr).

Rovdyrene omfatter tiger (truet), leopard og treleopard, asiagullkatt og marmorkatt, dhole eller asiatisk villhund, krage- og malayabjørn, mange snikekatter og mårdyr. Mange av primatene er utryddelsestruet, blant annet svartgibbon, tonkinstumpneseape, tonkinlangur og to arter kostymeape. Assam- og bjørnemakak, samt halvapen dovenlori, har noe større utbredelse. Pattedyrfaunaen ellers omfatter rottepiggsvin, skjelldyr, kjempeekorn og kjempeflygeekorn samt et stort antall andre gnagere og flaggermus. Sjøkuen dugong finnes i kystfarvannet.

Mer enn 750 fuglearter er observert, og åtte av disse er stedegne (endemiske). Hønsefuglene er rikt representert. I tillegg til bankivahane (stamform til tamhønsene) finnes store og fargerike arter som annam-, edel-, sølv-, pompong. Av de mange rovfuglene kan nevnes svartvinge- og svartglente, hvitbukhavørn og båndelveørn, bengal-, india- og rødhodegribb og halsbåndfalkonett – sistnevnte ikke større enn en spurv. I våtmarkene lever hegrer, rørdrumer og rikser. Storker og ibiser er blitt sjeldne: malaystork, blånakke- og kjempeibis er på kanten av utryddelse grunnet habitatødeleggelse. Andre artsrike og karakteristiske familier er duer, gjøker, hornfugler, spetter, timaler (skriketroster), stærer og solfugler.

Det lever 280 krypdyrarter, blant annet krokodiller, varaner, kobraer og pytonslanger i Vietnam, og 130 amfibiearter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg