rørdrum

Rørdrum.
rørdrum
Av /iStock.

Artikkelstart

Rørdrum er en fugleart i hegrefamilien. Det hekker rørdrum i Danmark, Sverige og Finland, men arten er ikke påvist hekkende i Norge. Rørdrummene er en gruppe hegrer med stor utbredelse, og to arter til, dvergrørdrum og amerikarørdrum, er observert i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
latin Botaurus stellaris engelsk Eurasian bittern, great bittern

Beskrivelse

Rørdrum, Botaurus stellaris. Foto fra: Lille Vildmose, Danmark

Rørdrummen er en sky fugl som stort sett holder seg skjult i takrørskog og liknende. Fjærdrakten er mørkebrun med svarte striper, og hodet har svart skjeggstripe og isse, og lys strupe. Stående er rødrummen 64 til 80 centimeter høy, og veier fra 650 til 2000 gram. Rørdrummen er altså noe lavere men omtrent like tung som en gråhegre, og med mye kortere hals.

Utbredelse og vandringer

Rødrummen hekker på de Britiske øyene og østover gjennom Europa helt til Kina, og er trekkfugl i store deler av sitt utbredelsesområde. Mange overvintrer i Europa, og europeiske hekkefugler er også funnet i sentrale deler av Afrika. I Norge er det flest funn i Sør-Norge nord til Trøndelag, men arten er også funnet to ganger i Nordland, samt i Måsøy kommune i november 2011, og i Longyearbyen på Svalbard i august 2016.

Rørdrummene har en karakteristisk sang eller drumming, på engelsk booming, en enkeltstavet lavfrekvent tone som kan høres på opptil tre til fem kilometer. De fleste observasjoner av syngende eller drummende rørdrum i Norge er gjort i østlige deler av landet. Sverige har over 1000 hekkende par med rørdrum, så hekking også hos oss er sannsynlig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Denne er hamna mellom lommane. Som det står i artikkelen høyrer han til i hegrefamilien.

svarte Kjell-Olav Hovde

Og dermed var et nytt uttrykt skapt. Å havne mellom lommene :) Takk for tips! Nå er den flyttet. Kjell-Olav

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg