oksedyr

Oksedyr, partået klovdyrunderfamilie i oksefamilien. Omfatter 24 arter i 9 slekter; firhornantiloper (Tetracerus), nilgauer (Boselaphus), afrikabøffel (Syncerus), bison (Bison), kveg (Bos), bøfler (Bubalus), buskbukker (Tragelaphus), eland (Taurotragus) og saola (Pseudoryx).

Faktaboks

også kjent som:
Bovinae

De egentlige oksedyrene, også kalt kveg, hører hjemme i slekten Bos. Kveget har runde horn. Pukkelkveget har en lang pukkel fra 3. til 11. ryggvirvel, nedre del av bena og føttene er hvite og klauvene er små. Nevnes kan: gaur, banteng, jak, gayal, zebu, storfe og kouprey. Man regner med at uroksen, B. primigenius, er stamformen. Så sent som i 1550 levde uroksen i en polsk dyrehage, og det siste kjente eksemplaret av arten, ei ku, døde i Masovia 1627. Den var utbredt over Europa fra Sør-Sverige til Alpene, og fra atlanterhavskysten til Vest-Asia. Den ble temmet på mange steder (f.eks. i Assyria).

Oksedyrene er utbredt i Afrika, India, Nord-Amerika, Europa, Asia, Filippinene og Indonesia. De forekommer på sletteland, i skoger, myr- og sumptrakter og fjellstrøk, fra tropiske områder til tundra. Generelt er de polygame flokkdyr.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg