Chen Duxiu

Faktaboks

Chen Duxiu
Ch'en Tu-hsiu
Uttale
tʃən dukjiu
Født
8. oktober 1879, Anqing, Anhui-provinsen
Død
27. mai 1942, Jiangjin, Sichuan-provinsen ( i dag Chongqing)
Chen Duxiu
Av .

Artikkelstart

Chen Duxiu var en kinesisk filolog, skribent og politiker. Han var medstifter av det kinesiske kommunistparti i 1921, og var partiets generalsekretær til 1927. Han ble ekskludert i 1929 for trotskisme.

Chen Duxiu var av velstående mandarinslekt, fikk en tradisjonell konfusiansk utdannelse og bestod eksamener ved for keiserlige embetsvesenet. Han studerte senere i Japan, 1901 -1908, hvor han organiserte revolusjonære grupper.

Xinhai-revolusjonen

Fra 1911 deltok han i Xinhai-revolusjonen og i den påfølgende regjeringen. I 1915 startet han tidsskriftet Hsin Ching-nien ('Ny ungdom'), som gikk til felts mot konfucianisme og andre kinesiske tradisjoner og slo til lyd for ideer fra Vesten. Her satte han opp seks prinsipper for kinesisk ungdom:

  1. Vær selvstendig og ikke servil
  2. Vær progressiv og ikke konservativ
  3. Vær pågående og ikke passiv
  4. Vær kosmopolitisk og ikke isolasjonistisk
  5. Vær praktisk og ikke formalistisk
  6. Vær vitenskapelig og ikke baser ideer på fantasier

Grunnleggelsen av Kinas kommunistparti

Han ble professor i litteratur ved universitetet i Beijing 1917 og en av lederne for 4. mai-bevegelsen i 1919. Han var inspirert av Oktoberrevolusjonen i Russland i 1917 og ble medstifter av det kinesiske kommunistparti i 1921. Her var han generalsekretær til 1927.

I 1925 kom han i ideologisk konflikt med Mao Zedong. Chen var overbevist om at arbeiderklassen måtte spille en avgjørende rolle i en sosialistisk revolusjon i Kina, mens Mao mente at fokus måtte være på bondebefolkningen. Denne konflikten endte vennskapet mellom Mao og Chen.

Dømt for trotskisme

Senere ble Chen tilhenger av trotskismen og ble på grunn av dette ekskludert fra partiet i 1929. I 1933 ble han dømt til 15 års fengsel av Guomindang. Han ble løslatt i 1937, hvor han også ble tilbudt ledende poster i Guomindang. Han avslo disse med begrunnelse i at partiet var ansvarlig for venners og hans to sønners død.

I sine senere år ble Chen mer demokratisk orientert og forkastet blant annet stalinismen. Han innså også viktigheten av frie valg, fri presse, politisk opposisjon og uavhengige domstoler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg