Georgij Valentinovitsj Plekhanov

Faktaboks

Georgij Valentinovitsj Plekhanov
Uttale
plekhˈanov
Født
1856
Død
1918

Georgij Valentinovitsj Plekhanov, russisk marxistisk teoretiker og politiker, grunnlegger av den russiske marxistiske bevegelse. Var som ung knyttet til narodnikene og i 1870-årene en av lederne av organisasjonen Jord og frihet. I 1880 måtte han flykte til Genève, der han etter filosofiske og økonomiske studier brøt med narodnikene og ble overbevist marxist.

Hans skrifter fikk stor betydning blant annet for Lenin. Han var med på å grunnlegge og utgi tidsskriftet Iskra (Gnisten) i Genève 1900–03, men kom i konflikt med flertallet i redaksjonen, blant andre Lenin. Ved splittelsen av det sosialdemokratiske parti i 1903 inntok han et forsonende standpunkt, men sluttet seg senere til mensjevikene og kom i sterkt motsetningsforhold til bolsjevikene da han under den første verdenskrig gikk inn for nasjonalt samhold til fedrelandets forsvar.

Han støttet februarrevolusjonen i 1917, vendte tilbake til Russland og propagerte innbitt for at Russland skulle fortsette krigen mot sentralmaktene til seieren var vunnet. Han var følgelig også en motstander av bolsjevikenes maktovertakelse i november 1917. Plekhanov døde i mai 1918 i Finland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg