Faktaboks

Murcia
Uttale
mˈurþia

Murcia er en by i Spania og hovedstad i regionen ved samme navn. Byen ligger ved elven Segura og har 453 258 innbyggere (2019). Murcia er et viktig kommunikasjonssenter og senter for handel med sitrusfrukter, mandler, olivenolje, korn med mer. Industrien omfatter produksjon av silke, som går tilbake til maurisk tid, og annen tekstilindustri.

Byen har flere severdigheter, blant annet universitetet som er fra 1915 og en praktfull katedral bygget i flere stilarter; gotisk-, barokk- og renessansestil. Byggingen av katedralen ble påbegynt i 1388 og varte i flere hundre år. Katedralen har et 146 meter høyt tårn og en barokkfasade. Byens historie går tilbake til før punerkrigene (200-tallet fvt.). I år 825 ble byen provinshovedstad i det daværende kalifatet Córdoba, og var fra 1063 til 1243 hovedstad i det selvstendige kongedømmet Murcia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg