Champagnestativ
Automatisk vending av champagnen på flaske.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Musserende vin er vin som inneholder karbondioksid, oftest hvitvin. Den beste lages etter «den klassiske metoden», ensbetydende med «champagnemetoden» med annengangsgjæring på flaske.

«Cuve close» eller «charmat» innebærer annengangsgjæring på lukket tank og deretter tapping ved lav temperatur. «Transfermetoden» betyr annengangsgjæring på flaske for deretter tømming over på tank og flaskefylling. Karbonisert vin betyr innpressing av karbondioksid (CO2) i vinen.

Champagne er den dyreste og høyest vurderte varianten. Spansk cava er den mest produserte. Det finnes også stor produksjon i andre land som Italia og Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg