musserende vin av . Gjengitt med tillatelse

musserende vin

Automatisk vending av champagnen på flaske.
Champagnestativ av . CC BY SA 4.0

Musserende vin er vin som inneholder karbondioksid, oftest hvitvin. Den beste lages etter «den klassiske metoden», ensbetydende med «champagnemetoden» med annengangsgjæring på flaske.

«Cuve close» eller «charmat» innebærer annengangsgjæring på lukket tank og deretter tapping ved lav temperatur. «Tranfermetoden» betyr annengangsgjæring på flaske for deretter tømming over på tank og flaskefylling. Karbonisert vin betyr innpressing av CO2 i vinen.

Champagne er den dyreste og høyest vurderte varianten. Spansk cava er den mest produserte. Det finnes også stor produksjon i andre land som Italia og Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg