Sagrada Familia
.
Lisens: CC BY SA 4.0
La Segrada Familie
Rosevindu fra katedralen Sagrada Familia i Barcelona. Katedralen er tegnet av Antoni Gaudí og ble påbegynt i år 1883 men er fortsatt ikke ferdig.
La Segrada Familie
Av /NTB Scanpix.

La Sagrada Familia er en katolsk basilika i Barcelona. Kirken regnes for arkitekt Antoni Gaudís livsverk, og er Spanias mest besøkte monument, foran Pradomuseet i Madrid og Alhambra i Granada. Kirken står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Byggverket, som ble påbegynt i 1882, er uferdig, men forventes å være avsluttet i 2026, hundre år etter Gaudís død.

Faktaboks

Også kjent som

Templo Expiatorio de la Sagrada Familia (spansk), Temple Expiatori de la Sagrada Família (katalansk)

På norsk betyr La Sagrada Familia Den hellige familie. Det spanske navnet er Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, det katalanske er Temple Expiatori de la Sagrada Família.

Byggeprosessen

La Sagrada Familia
Kirken slik den så ut i 1905.
Av .

Oppføringen begynte i 1882, under ledelse av arkitekt Francisco de Paula del Villar. I 1883 overtok Gaudí arkitektansvaret og endret tegningene totalt. Gaudí arbeidet med kirken fra han var 31 år og frem til han døde i 1926, 73 år gammel. I 15 år var den hans hovedprosjekt, der han var til stede daglig.

Da Guadí døde, var bare en del av bygget ferdig. Han etterlot seg mange tegninger og en gipsmodell av kirken, men store deler av disse materialene ble ødelagt under den spanske borgerkrigen (1936–1939). Flere arkitekter og skulptører har i ettertid fortsatt byggverket.

I de senere år har det hersket noe uenighet om hvorvidt den originale byggestilen til Gaudi er blitt respektert. Fra 2012 ledes byggeprosessen av arkitekt Jordi Faulí. Finansieringen er privat.

Særtrekk

Tempelet er et av de fremste eksempler på modernistisk katalansk arkitektur, som ofte går under betegnelsen spansk art nouveau. Kirken har svært mange symbolske detaljer som definerer dens egenart. Kirkens høye, kjegleformede tårn gjør at bygget er synlig fra hele byen, og skiller seg ut fra andre kirker.

Fire klokketårn foran hver av de tre inngangene symboliserer apostlene. Inngangene illustrerer motiver fra tre ulike tema fra Jesu liv: Jesu fødsel (spansk: El nacimiento), lidelsen (spansk: La pasión) og oppstandelsen (spansk: La gloria). Det foreløpig uferdige kuppeltårnet i midten symboliserer Jesus Kristus og skal i følge tegningene bli 170 meter høyt. Bare ett av tårnene var fullført da Gaudi døde.

Kirkeorgelet

Kirkeorgelet i La Sagrada Familia er bygget av Blancafort og ble installert i 2010. Orgelet har 1492 piper, to manualer og et pedalsett som til sammen kan sette 26 stemmer i funksjon. Orgelet er utstyrt med moderne musikkteknologi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • La Sagrada Familias Stiftelse. Les om kirkens historie, symbolikk og arkitektur.
  • Katalansk fjernsyn TV3s video av innvielsesmessen for orgelet (2010) publisert på Youtube.com.
  • Video over byggeprosessen i siste fase (2013–2026) på Youtube.com.

Litteratur

  • Albert Fargas Bespin (2009) Symbology of the Temple of the Sagrada Família. Finn boken på google books.
  • José María Carandell (2004) The Temple of the Sagrada Família. Finn boken på google books.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg