La Sagrada Familia er en katolsk basilika i Barcelona. På norsk betyr La Sagrada Familia Den hellige familie.  Det spanske navnet er Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, det katalanske er Temple Expiatori de la Sagrada Família.

Kirken regnes for arkitekt Antoni Gaudís livsverk, og er Spanias mest besøkte monument, foran Pradomuseet i Madrid og Alhambra i Granada. Kirken står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Byggverket er uferdig, men forventes å være avsluttet i 2026, hundre år etter Gaudís død.

Oppføringen begynte i 1882, under ledelse av arkitekt Francisco de Paula del Villar. I 1883 overtok Gaudí arkitektansvaret og endret tegningene totalt. Gaudí arbeidet med kirken fra han var 31 år og frem til han døde i 1926, 73 år gammel. I 15 år var den hans hovedprosjekt, der han var til stede daglig.

Da Guadí døde, var bare en del av bygget ferdig. Han etterlot seg mange tegninger og en gipsmodell av kirken, men store deler av disse materialene ble ødelagt under den spanske borgerkrigen (1936-39). Flere arkitekter og skulptører har i ettertid fortsatt byggverket.

I de senere år har det hersket noe uenighet om hvorvidt den originale byggestilen til Gaudi er blitt respektert. Fra 2012 ledes byggeprosessen av arkitekt Jordi Faulí. Finansieringen er privat.

Tempelet er et av de fremste eksempler på modernistisk katalansk arkitektur, som ofte går under betegnelsen spansk art nouveau. Kirken har svært mange symbolske detaljer som definerer dens egenart. Kirkens høye, kjegleformede tårn gjør at bygget er synlig fra hele byen, og skiller seg ut fra andre kirker.

Fire klokketårn foran hver av de tre inngangene symboliserer apostlene. Inngangene illustrerer motiver fra tre ulike tema fra Jesu liv: Jesus fødsel (spansk: El nacimiento), lidelsen (spansk: La pasión) og oppstandelsen (spansk: La gloria). Det foreløpig uferdige kuppeltårnet i midten symboliserer Jesus Kristus og skal i følge tegningene bli 170 meter høyt. Bare et av tårnene var fullført da Gaudi døde. 

Kirkeorgelet i La Sagrada Familia er bygget av Blancafort og ble installert i 2010. Orgelet har 1492 piper, to manualer og et pedalsett som til sammen kan sette 26 stemmer i funksjon. Orgelet er utstyrt med moderne musikkteknologi.

  • Albert Fargas Bespin (2009) Symbology of the Temple of the Sagrada Família. Finn boken på  google books.
  • José María Carandell (2004) The Temple of the Sagrada Família. Finn boken på google books.
  • La Sagrada Familias Stiftelse. Les om kirkens historie, symbolikk og arkitektur. 
  • Katalansk fjernsyn TV3s video av innvielsesmessen for orgelet (2010) publisert på Youtube.com.
  • Video over byggeprosessen i siste fase (2013-26) på Youtube.com.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.