Extremadura, autonom region (comunidad autónoma) i Spania, i sørvestre del av landet, omfatter provinsene Badajoz og Cáceres; 41 634 km2 med 1 084 600 innb. (2006). Hovedstad: Mérida; største by: Badajoz.

Regionen omfatter deler av den spanske høyslette (Meseta Central), avgrenset i nord av Sierra de Gata og Sierra de Gredos, i sør av Sierra Morena. Høysletta deles av Tajo og Guadiana i tre deler.

På høysletta drives ekstensiv korndyrking på store eiendommer i distriktet Tierra de Baños (latifundios), som baserer seg på arbeidskraften til jordløse landarbeidere. Jorden ligger gjerne flere år brakk mellom hver avling. Store områder er sauebeite med stor ullproduksjon fra merinosauer. Det er også stor produksjon av den berømte iberiske skinken og annen spekemat laget av frittgående griser. Industrien fremstiller korkprodukter, næringsmidler og tobakk. På gunstige steder dyrkes vindruer og oliven. Bygging av dammer i Tajo og Guadiana, igangsatt etter 1952 som del av en statlig tiltaksplan (Plan Extremadura), har muliggjort en økning i det kunstvannede arealet.

Extremadura er den fattigste regionen i Spania, og har i lange tider vært et fraflyttingsområde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.