Faktaboks

Uttale
estremaðˈura

Extremadura er en autonom region (comunidad autónoma) i den sørvestre delen av Spania. Den omfatter provinsene Badajoz og Cáceres. Arealet er 41 634 kvadratkilometer og innbyggertallet er 1 087 800 (2016). Hovedstaden er Mérida. Den største byen er Badajoz.

Natur

Regionen omfatter deler av den spanske høyslette (Meseta Central), avgrenset i nord av Sierra de Gata og Sierra de Gredos, i sør av Sierra Morena. Høysletta deles av Tajo og Guadiana i tre deler.

Næringsliv

På høysletta drives ekstensiv korndyrking på store eiendommer i distriktet Tierra de Baños (latifundios), som baserer seg på arbeidskraften til jordløse landarbeidere. Jorden ligger gjerne flere år brakk mellom hver avling. Store områder er sauebeite med stor ullproduksjon fra merinosauer. Det er også stor produksjon av den berømte iberiske skinken og annen spekemat laget av frittgående griser.

Industrien fremstiller korkprodukter, næringsmidler og tobakk. På gunstige steder dyrkes vindruer og oliven. Bygging av dammer i Tajo og Guadiana, igangsatt etter 1952 som del av en statlig tiltaksplan (Plan Extremadura), har muliggjort en økning i det kunstvannede arealet.

Extremadura er en av de fattigste regionene i Spania, og har lenge vært et fraflyttingsområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg