Birger Eriksen med krigskorset med sverd, æreslegionen og Croix de guerre. Bildet er tatt mellom 1946 og 1958. Fotograf: ukjent. Henta fra Wikimedia commons, Falt i det fri.  

. fri

Birger Kristian Eriksen, norsk kystartillerioffiser. Eriksen ble født på Flakstad i Moskenes i Lofoten. Han ble offiser i 1896 og var oberst og kommandant på Oscarsborg festning fra 1931 til 1940. Birger Eriksen lyktes i å senke det tyske krigsskipet Blücher da tyskerne kom for å okkupere Norge under andre verdenkrig

Om morgenen 9. april 1940 forsøkte tyske krigsfartøyer med krysseren Blücher i spissen å gå inn forbi festningen. Eriksen bestemte seg for at det skulle skytes mot inntrengeren, og skal ha sagt følgende: "Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!" Det lyktes Birger Eriksen, med en utrent menig besetning, å tilføye krysseren alvorlig skade ved to skudd fra festningens gamle 28 cm kanoner. Den ble deretter ytterligere ødelagt ved to torpedoerfra festningens undervannsbatteri, kom i voldsom brann og sank etter eksplosjon i et ammunisjonsmagasin.  Ca. 400 tyske offiserer, soldater og besetningsmedlemmer omkom.

Motstanden ved Oscarsborg førte til at den tyske operasjon mot det sentrale østlandsområdet ble 30 timer forsinket. Dette blir ofte framstilt som årsaken til at Kongen og Regjeringen fikk tid nok til å komme seg ut av Oslo og i sikkerhet.

Eriksen er gravlagt i æreslunden på Vår Frelsers Gravlund i Oslo. En statue av Eriksen, utført av Egil Dahlin, ble avduket i borggården på Oscarsborg festning i forbindelse med frigjøringsjubileet 1995. En byste i bronsje står utenfor Eriksengården på Moskenes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.