Birger Eriksen

Faktaboks

Birger Eriksen

Birger Kristian Eriksen

Født
17. november 1875, Moskenes, Lofoten, Nordland
Død
16. juli 1958, Oslo
Birger Eriksen

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Birger Eriksen
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Birger Kristian Eriksen var en norsk kystartillerioffiser. Eriksen ble født på Flakstad i Moskenes i Lofoten. Han ble offiser i 1896 og var oberst og kommandantOscarsborg festning fra 1931 til 1940. Birger Eriksen lyktes i å senke det tyske krigsskipet Blücher da tyskerne kom for å okkupere Norge under andre verdenskrig.

Om morgenen 9. april 1940 forsøkte tyske krigsfartøyer med krysseren Blücher i spissen å gå inn forbi festningen. Eriksen bestemte seg for at det skulle skytes mot inntrengeren, og skal ha sagt følgende: «Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!» Det lyktes Birger Eriksen, med en utrent besetning av meniger, å tilføye krysseren alvorlig skade ved to skudd fra festningens gamle 28 centimeter kanoner. Den ble deretter ytterligere ødelagt ved to torpedoer fra festningens undervannsbatteri, kom i voldsom brann og sank etter en eksplosjon i et ammunisjonsmagasin. Om lag 400 tyske offiserer, soldater og besetningsmedlemmer omkom.

Motstanden ved Oscarsborg førte til at den tyske operasjonen mot det sentrale østlandsområdet ble 30 timer forsinket. Dette blir ofte framstilt som årsaken til at Kongen og Regjeringen fikk tid nok til å komme seg ut av Oslo og i sikkerhet.

Eriksen er gravlagt i æreslunden på Vår Frelsers Gravlund i Oslo. En statue av Eriksen, utført av Egil Dahlin, ble avduket i borggården på Oscarsborg festning i forbindelse med frigjøringsjubileet i 1995. En byste i bronse står utenfor Eriksengården på Moskenes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Trym Vivelid

Hei, jeg lurer på når denne ble skrevet får første gang

svarte Ida Scott

Hei! Takk for spørsmål. Hvis du klikker på "se alle endringer" under brødteksten på artiklene våre, kan du se når de ble publiserte og hvilke endringer som har blitt gjort (historikk). Artikler som ble publisert i 2009, som denne, stammer fra leksikonet som ble gitt ut på papir i 2007. Nøyaktig hvor gammel artikkelen er, er vanskelig å si, da må man i så fall sjekke de ulike papirutgavene bakover i tid. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg