Blücher var ferdigbygd 30. september 1939. Under sitt første tokt var det lederfartøy for den såkalte Oslo-gruppen som 9. april 1940 hadde som oppgave å forsere Oslofjorden og landsette infanteri for okkupasjon avOslo. Men skipet ble senket ved Drøbak.

/Riksarkivet.

Blücher var en tung tysk krysser som ble brukt under invasjonen av Norge 9. april 1940. Blücher ble senket av batterieneOscarsborg festning. Skipet er fredet som kulturminne fra desember 2014.

Faktaboks

Uttale
blˈykjər
Etymologi

Oppkalt etter generalfeltmarskalk Gebhard L. von Blücher.

Historie

Senkingen av Blücher
Blücher i brann i Drøbaksundet 9. april 1940.
Av /NTB.
Blücher synker
Blücher ses synkende i bakgrunnen. De to personene foran i bildet er tyske soldater som har reddet seg i land.
Av /Riksarkivet.

Blücher ble sjøsatt 8. juni 1937 og var ferdigbygd 30. september 1939. Under sitt første tokt var Blücher lederfartøy for den såkalte Oslo-gruppen som 9. april 1940 hadde som oppgave å forsere Oslofjorden og landsette infanteri for okkupasjon av Oslo. For dette formålet hadde Blücher om bord staben som skulle lede operasjonen samt infanteriavdelinger, i alt 800 mann, i tillegg til egen besetning. Under forseringen av Drøbaksundet ble skipet, etter artilleri- og torpedotreffere fra Oscarsborg festning under kommando av oberst Birger Kristian Eriksen, sterkt skadet, og skipet sank sørøst av Askholmen nord i Drøbaksundet. 576 mann av besetningen og cirka 400 av troppene omkom.

Ved senkningen hadde Blücher en betydelig mengde olje om bord. Det var en viss engstelse for at denne etter hvert skulle lekke ut fra vraket, og høsten 1994 ble rundt 1000 tonn olje tømt fra tankene om bord. Den typen brennolje som ble brukt av tyske krigsskip var en tung tjærelignende væske utvunnet av brunkull.

Spesifikasjoner

Blücher var bygget nærmest identisk med Admiral Hipper, og hadde et maskineri bestående av tre dampturbiner med en samlet ytelse på 132 000 akselhestekrefter. Skipets bestykning bestod av åtte 20,3-centimeters kanoner i fire dobbelttårn, tolv 10,5-centimeters kanoner i seks dobbelttårn, tolv 3,7-centimeters og 28 20-millimeters luftvernkanoner, og skipet hadde tre fly.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Arild Lode

Hei SNL
Jeg stusset på teksten om at: "Ved senkningen hadde Blücher mer enn 1000 tonn olje om bord. Det var en viss engstelse for at denne etter hvert skulle lekke ut fra vraket, og høsten 1994 ble rundt 1500 tonn olje tømt fra tankene om bord"

Det logiske vil være at båten hadde" mer enn 1500 tonn olje ombord ved senking og at 1000 tonn ble tømt i 1994"...

Mvh Arild

svarte Yngve Jarslett

Hei, og takk for oppmerksom lesning! Det korrekte er at 1000 tonn olje ble tømt

Mvh, Yngve

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg