Infanteriet

Infanterister fra Telemark Bataljon under øvelse på urban krigføring i Tyskland.
Av /Forsvaret.

Artikkelstart

Infanteriet er en av våpenartene (troppeartene) Hæren. I nyere tid, både før og etter andre verdenskrig, utgjorde Infanteriet hovedtyngden av den norske hærstyrken. Etter store omlegginger fra midten av 1990-tallet er infanteriet sterkt redusert i volum, både hva gjelder avdelinger og soldater. Infanteri som våpenart er imidlertid fortsatt sentralt i Hærens operative struktur, og danner sammen med Kavaleriet kampavdelingene.

Faktaboks

Uttale
infanterˈiet

Infanteriet inngår dels i samvirkesystemet Brigade Nord, og består i tillegg av Hans Majestet Kongens Garde (HMKG) og Garnisonen i Sør-Varanger (GSV).

Brigade Nord består av tre kampbataljoner (manøveravdelinger). To av disse er infanteriavdelinger, hvorav én lett infanteri (2. bataljon) og én er tungt infanteri, oftest kalt mekansiert infanteri (Telemark bataljon). Telemark bataljon ble tidlig på 2000-tallet omstrukturert fra en tradisjonell, lett oppsatt infanteriavdeling til en tungt oppsatt mekanisert avdeling. Fra 2020 omdannes også 2. bataljon til en mekanisert avdeling, og manøveravdelingene i brigaden (2. bataljon, Telemark bataljon og Panserbataljonen) skal i prinsippet ha lik oppsetting. Panserbataljonen tilhører faglig Kavaleriet.

Med den sterke reduksjonen av Hærens styrkestruktur etter den kalde krigen er den gamle organiseringen av Infanteriet endret. Tradisjonelt er største enhet i en infanteristruktur regimentet, og et infanteriregiment kunne typisk bestå av tre infanteribataljoner pluss støtteavdelinger fra andre våpenarter. Med endringene i Hærens struktur fra 1990-tallet er regimentene nedlagt, og de gjenværende infanteriavdelingene – organisert som bataljoner – er underlagt Brigade Nord eller hærsjefen direkte.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg