Bergen festning

Fra Kvarven fort.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bergen festning er det samlede navnet på flere kystartilleribefestninger anlagt i slutten av 1890-årene som skulle forsvare innløpene til Bergen.

Faktaboks

Også kjent som

Bergens befestninger, Bergen befestninger

Opprinnelig bestod befestningene av Kvarven fort til forsvar av søndre innløp, med 24 cm, 21 cm og 57 mm kanoner og torpedobatteri for 45 cm torpedoer, og Hellen fort, samt Sandviken batteri til forsvar av nordre innløp, med 24 cm haubitser og 21 cm kanoner. Festningsanleggene ble utvidet under første verdenskrig og modernisert med minefelt og fort i søndre og nordvestre led.

Ved tyskernes invasjon av Norge 9. april 1940 var Bergen festning kun bemannet med en tredjedel av full krigsoppsetning og uten dekningstropper. Både Kvarven og Hellen åpnet likevel ild mot den inntrengende tyske flåtestyrken. Hellen bombarderte forgjeves, mens Kvarven oppnådde treff på flere av skipene, blant disse krysseren Königsberg, noe som bidro til at britiske fly greide å senke fartøyet dagen etter. Befestningene ble utsatt for tunge angrep fra tyske fly samt fra landsiden av tyske tropper, og de kom på tyske hender i løpet av dagen 9. april.

Under okkupasjonstiden ble festningsanleggene betydelig utvidet og utbygd av tyskerne.

Anleggene ble etter hvert lagt ned og tjener i dag som krigsminner og friluftsområder. Kvarven fort, nedlagt etter 1961, er fra 2004 delvis vernet som viktig militærhistorisk minne.

Bergen festning må ikke forveksles med Bergenhus festning, som ligger på Holmen i Bergen by og stammer fra middelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg