Faktaboks

Administrasjonssenter
Årnset
Fylke
Sør-Trøndelag
Innbyggertall
6 640
Landareal
616 km²
Høyeste fjell
Ytter Skurvhatten (625 moh.)
Innbyggernavn
Rissværing, dialekt: Ressværing
Kart
Beliggenhet av tidligere Rissa kommune i dengang Sør-Trøndelag fylke
Av .

Rissa var en kommuneFosen i Sør-Trøndelag, som 1. januar 2018 ble slått sammen med nabokommunen Leksvik til Indre Fosen kommune, Trøndelag fylke. Rissa kommune hadde ved sammenslåingen cirka 6640 innbyggere og dekket et landareal på 616 kvadratkilometer.

Rissa kommune ble opprettet i 1860 ved at daværende Stadsbygd kommune ble delt i to; Rissa og Stadsbygd. Rissa ble delt i to i 1905, da områdene sør for Trondheimsfjorden ble utskilt som Lensvik kommune. I 1964 ble Rissa igjen slått sammen med Stadsbygd, pluss deler av Stjørna kommune til nye Rissa kommune.

I dag utgjør Rissa den ytre og vestre delen av Indre Fosen kommune, mens den tidligere kommunen Leksvik utgjør den indre og østre del. Disse tidligere kommunene lå frem til sammenslåingen i 2018 i hvert sitt fylke, slik at Leksvik tilhørte Nord-Trøndelag. Tettstedet Årnset var administrasjonssenter i Rissa kommune og er det samme i nye Indre Fosen kommune.

Innbyggerne kalles rissværinger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun, Terje Bratberg & Astrid Marit Bjørkvik: Rissa bygdebok, 1988-, 5 b.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg