Agdenes festning

Artikkelstart

Agdenes festning, senere kalt Gruppe Agdenes, festningsanlegg ved utløpet av Trondheimsfjorden til sikring av innløpet til Trondheim. Festningen bestod opprinnelig av de tre fortene Hysnes og Brettingen på fjordens østside samt Hambåra på vestsiden. Første byggetrinn var 1895–1900, altså under den store norske rustningsperioden før unionsoppløsningen. For øvrig var det allerede i 1814 anlagt et batteri ved Agdenes, og i sagaen heter det at Håkon Håkonsson lot anlegge «et virke» på Agdeneset.

Etablissementet var i 1940 satt opp med ca. 1/4 av full krigsstyrke. Tyske sjøstridskrefter forserte festningen natten 8.–9. april og erobret den etter kortvarig kamp. Okkupasjonsmakten bygde ut anleggene under andre verdenskrig. Tilbake på norske hender ble festningsanleggene kraftig utbygd og modernisert i flere omganger: i siste halvdel av 1960-årene, samt betydelig ombygget 1992–94.

Stridsanleggene ble vedtatt utfaset 2006 og besto da også av blant annet Sørviknes torpedobatteri og et hypermoderne 120 mm kystbatteri med Bofors tårnautomatkanoner (120 mm TAK) på Kråkvåg fort.

Litteratur

  • Jakobsen, Einar : Festningen ved havet, 1997, isbn 82-91008-16-7, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg