Harun al-Rashid

Faktaboks

Harun al-Rashid
Uttale
harˈun al-rashˈid
Født
766
Død
809

Harun al-Rashid, abbaside-kalifen, kjent fra Tusen og én natt. Etter miniatyr av den persiske hoffmaleren Behzad. Bibliothèque Nationale, Paris.

Av /KF-arkiv ※.

Harun al-Rashid var kalif av Bagdad fra 786. Han regjerte til sin død i 809. Han var den femte abbaside-kalifen, og den mest berømte av de abbasidiske kalifer.

Ungdom

Harun al-Rashid ble født i 766 i det som i dag er Iran, som sønn av den tredje abbaside-kalifen. Allerede i meget ung alder ledet han felttog mot Det bysantiske riket i vest. Allerede i en alder av tjue tok han over som kalif.

Regjeringstid

Haruns regjeringstid representerer både en kulminasjon av det abbasidiske kalifatet og starten på dens kollaps. Mye av Harun al-Rashids positive historiske renoméskyldes at haner en av gjennomgangsfigurene i Tusen og én natt, der han, ikke helt fortjent, oppstilles som mønster på en rettferdig hersker.

Han holdt i utgangspunktet et glimrende hoff i Bagdad, som ble søkt av diktere og lærde fra hele den islamske verden, som Abu Nuwas, Ibn Walid og historikeren Waqidi. Han er også berømt for å ha opprettet det storslåtte biblioteket kjent som «Visdommens hus». I 796 flyttet han sin regjering til Raqqa hvor han holdt til fram til sin død.

Ifølge vesterlandske historieskrivere skal Harun ha stått i vennskapsforbindelse med Karl den store, men arabiske kilder inneholder imidlertid intet om det.

Parallelt med utviklingen av Bagdad som sentra for kunnskap, utviklet det seg urolige forhold i riket. Det var store oppstander og regelrett borgerkrig under hans regjeringtid, og det kom til hard kamp med bysantinerne. Han var heller ikke fri for grusomhet og vilkårlighet.

Harun al-Rashid døde i Tus i 809 på et felttog som han foretok for å dempe en oppstand i Khorasan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg