Anders Sørensen

Faktaboks

Anders Sørensen
Født
14. november 1821, Løvlien, Romerike, Norge
Død
16. februar 1896, Østerdal, Norge
Av /https://digitaltmuseum.no/011012780721/portrett-musiker-anders-sorensen-fiolinist-komponist-fodt-14-11-1821-dod.

Artikkelstart

Anders Sørensen var en norsk komponist og spillemann, fiolinist og cellist.

Sørensen var i årene fra 1836 til 1860 militærmusiker i Oslo og valthornist i Christiania Theaters orkester. Fra 1860 var han tilbake i hjembygda Romedal (nå en del av Stange kommune) der han spilte i brylluper og selskaper. Han utvidet etter hvert sitt virkeområde og ble spillemann over store deler av Østlandet. Han gav flere konserter i Stockholm i 1871 samt i andre byer i Sverige. Sommeren 1872 oppholdt han seg i København der han spilte cello i Tivolis symfoniorkester.

Sørensen skal ha fått undervisning av Ole Bull hvilket resulterte i en kunstmusikalsk, velpolert spillestil som han overførte til spillemannsmusikken. Han nøt stor anseelse som komponist og fiolinist i Østlandsområdet. Hans vennlige vesen gjorde at han lett fikk venner og ble en velkommen og velsett gjest. Mest kjent av hans noe over førti danser er Sørensens vals (opprinnelig Den ubemerkte) og Sørensens reinlender (opprinnelig Hilsen til Hamar).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Håvard Svendsrud

Hei!
Jeg ser en feil om Anders Sørensen i faktaboksen. Han er født i 1821 og ikke i 1822 slik det står. Det er nemlig 200-års jubileum for Sørensen i år. Datoene stemmer. Hilsen Håvard

skrev Rune J. Andersen

Skal korrigere fødselsåret. Tusen takk for hjelpen!
Vennlig hilsen
Rune A.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg