Østre Grundset, 1958
Av /Anno Glomdalsmuseet.
Lisens: CC BY SA 4.0

Grundset er en gård, ei grend og en tidligere jernbanestasjon på Rørosbanen i Elverum kommune i Innlandet. Grundset ligger på vestsiden av Glåma, 6 km nordvest for Leiret.

Fra gammelt av skal det kjente Grundset marked (Grundsetmartn) ha blitt holdt her i begynnelsen av mars for å organisere handel med svenskene. Dette markedet, som fremdeles har samme navn, ble fra 1740-årene holdt i utkanten av Leiret (ved gården Gaarder), og ble senere flyttet lenger nord i tettstedet. Det var tidligere blant de største markedene i landet.

Hamar–Grundsetbanen, som åpnet i 1862, var Rørosbanens første byggefase.

Grunnkretsen Grundset har 125 innbyggere (2021). Sammen med grunnkretsen Øksna (171 innbyggere) i nord utgjør den Elverums befolkning vest for Glåma og nord for tettstedet.

Navnet kommer av mannsnavnet Grunde og norrønt setr, 'bosted'.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Håvard Skirbekk. Elverum bygdebok. bind 2: : Vestad til 1940, Midtskogen, Grundset, Øksna, Rustad. Utgitt av Elverum kommune, 1984. Les boka her
  • Toralv Gjone. Grundset marked. 1922. Les boka her

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg