Sjællands Symfoniorkester

Artikkelstart

Sjællands Symfoniorkester er et dansk symfoniorkester, etablert i 1965 med røtter tilbake til 1800-tallet, landsdelsorkesteret for Sjælland.

I sommerhalvåret spiller orkesteret på Tivoli i København under navnet Tivolis Symfoniorkester. Det fremstår internasjonalt under navnet Copenhagen Phil.

Sjefdirigent fra 2016 er japaneren Toshiyuki Kamioka. Hans forgjenger Lan Shui, som var sjefdirigent 2007–2016, har tittel av æresdirigent.

Spillesteder

Under navnet Sjællands Symfoniorkester spiller orkesteret i Konservatoriets Koncertsal i København og dessuten i forskjellige byer på Sjælland. Det er også husorkester for Den Jyske Opera når den gjester på Sjælland.

Historikk

Orkesteret ble etablert i 1965, men har røtter tilbake til Hans Christian Lumbyes orkester på Tivoli.

Lumbye etablerte sitt orkester i 1839 med nærmere 30 musikere, og holdt den første konserten 4. februar 1840 på Hotel d’Angleterre. Da Tivoli startet opp i 1843 ble Lumbye og orkesteret engasjert her om sommeren, mens de ga konserter og spilte ved teaterforestillinger og forskjellige anledninger andre steder om vinteren.

I 1850 overtok Lumbyes orkester etter Det Kongelige Kapel plikten til å utgjøre grunnstammen ved konsertene i Musikforeningen. De hadde denne oppgaven til Musikforeningen ble nedlagt i 1935.

I 1965 ble den nåværende ordningen innført hvor tivoliorkesteret ble et helårlig orkester med fulltidslønnede musikere, og med navnet Sjællands Symfoniorkester i vintersesongen.

I 1972 hadde Mariss Jansons sine første oppdrag i Skandinavia som gjestedirigent med dette orkesteret, og han gjestet jevnlig frem til 1979.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg