Sjællands Symfoniorkester, dansk symfoniorkester, landsdelsorkester for Sjælland, i sommerhalvåret orkester på Tivoli i København under navnet Tivolis Symfoniorkester, fremstår dessuten (internasjonalt) under etiketten Copenhagen Phil. Sjefdirigent fra 2007 er Lan Shui.

Under navnet Sjællands Symfoniorkester spiller orkesteret gjerne i Konservatoriets Koncertsal i København og dessuten i forskjellige byer på Sjælland. Det er også husorkester for Den Jyske Opera når den gjester på Sjælland.  

Orkesteret ble etablert i 1965, men har røtter tilbake til Hans Christian Lumbyes orkester på Tivoli. Lumbye etablerte sitt orkester i 1839 med nærmere 30 musikere, og holdt den første konserten 4. februar 1840 på Hotel d’Angleterre. Da Tivoli startet opp i 1843 ble Lumbye og orkesteret engasjert her om sommeren, mens de ga konserter og spilte ved teaterforestillinger og forskjellige anledninger andre steder om vinteren.

I 1850 overtok musikerne fra Lumbyes orkester etter Det Kongelige Kapel som grunnstammen i Musikforeningen, og hadde denne oppgaven til foreningen ble nedlagt i 1935. 

I 1965 ble den nåværende ordning innført hvor tivoliorkesteret ble et helårlig orkester med fulltidslønnede musikere, og med navnet Sjællands Symfoniorkester utenom tivolisesongen. Mariss Jansons hadde sine første oppdrag i Skandinavia som gjestedirigent her.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.