Aleksej Navalnyj

Faktaboks

Aleksej Navalnyj

Aleksey Navalny

uttale:

aleks'ej anat'olevitsj nav'alnyj

født:
1976
Aleksej Navalnyj
Av .
Lisens: Udefinert

Alekséj Anatólevitsj Naválnyj er en russisk politiker. Han var en av lederne for protestbevegelsen som anklaget de russiske myndighetene for valgfusk etter valget til Statsdumaen i 2011. Han regnes som en av lederne for den utenomparlamentariske opposisjonen i Russland. Det var Navalnyi som lanserte slagordet «svindlernes og tyvenes parti» om maktpartiet Forent Russland.

Navalnyj er også kjent som antikorrupsjonsaktivist og blogger. Han er jurist av utdannelse. Han ble ekskludert fra det sosial-liberale partiet Jabloko i 2007 på grunn av sine sterkt innvandringskritiske synspunkter. I konflikten mellom regjeringene i Moskva og Kiev støtter Navalnyj Krim-beboernes rett til selv å bestemme hvilken stat de skal tilhøre, men han etterlyser en folkeavstemning som ikke er manipulert. Han er også tilhenger av å sikre de russisk-språkliges rettigheter til å bruke eget språk i Ukraina samt av at Russland får beholde flåten i Sevastopol på Krim.

Rettssaker og dommer

Navalnyj har vært innblandet i en rekke rettssaker. Han ble sommeren 2013 idømt fem år i arbeidsleir og 500 000 rubler i bot for å ha begått underslag av et skogbruksfirma mens han var rådgiver for guvernøren i Kirov. En del menneskerettighetsgrupper og utenlandske kommentatorer regner dommen som politisk motivert. Navalnyj anket dommen og ble løslatt etter to dager i påvente av ny dom.

Høyesterett opphevet dommen mot ham i november 2016 og ba om ny behandling. I februar 2017 dømte bydomstolen i Kirov ham på ny til betinget fengsel. Navalnyj erklærte at han ville anke dommen til Høyesterett og til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i februar 2016 hadde slått fast at den opprinnelige dommen mot Navalnyj fra 2014 var rettsstridig.

Navalnyj har vært arrestert en rekke ganger for å ha arrangert demonstrasjoner uten de nødvendige tillatelsene. I november 2018 slo Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fast at sju konkrete arrestasjoner av Navalnyj mellom 2012 og 2014 ble foretatt for «å undertrykke politisk pluralisme».

Navalnyj stilte opp som borgermesterkandidat i Moskva ved valget i september 2013, som utfordrer til den sittende borgermesteren Sergej Sobjanin. Navalnyj fikk 27 prosent av stemmene, i følge den offisielle opptellingen. Han er leder for det lille Fremskrittspartiet (Pártija Progréssa) siden opprettelsen i 2013. Dette partiet ble fratatt offisiell registrering i 2015 av Justisministeret, som angav at partiet ikke hadde registrert seg i tide i et det antallet regioner regelverket krever.

I februar 2014 ble Aleksej Navalnyj og broren, Oleg, stilt for retten anklaget for underslag. Aleksej Navalnyj fikk husarrest med forbud mot å kommunisere med andre enn familiemedlemmer. I desember 2014 falt dommen. Aleksej Navalnyj fikk en betinget dom på 3,5 år. Broren, Oleg, ble idømt 3,5 år ubetinget fengsel.

Vinteren 2015/2016 la Navalnyj fram dokumenter som skulle vise alvorlig korrupsjon i Vladimir Putins nære familie. Riksadvokaten og forsvarministeren ble også utlevert, blant annet i en film som ble lagt ut på nett og som ble sett av mange. seinere har han lagt ut en film på sosiale medier med beskyldninger mot statsminister Medvedev. Filmen skal være sett av mer enn tretti millioner mennesker.

Presidentkandidat

I desember 2016 annonserte Navalnyj sitt kandidatur til presidentvalget 2018, men var avhengig av at dommen mot ham ble opphevet for at han skulle bli valgbar.

I løpet av 2017 arrangerte Navalnyjs kampanje en rekke møter rundt om i Russland, også utenom de sentrale storbyene der han tradisjonelt har hatt sitt fotfeste. Retorikken tok nå en venstredreining med temaer som de lave lønningene og pensjonene, oligarkenes luksus og korrupsjon.

Han opprettet rundt valgkampstaber i rundt 85 byer med i alt rundt 200 000 frivillige aktivister. Den sentrale valgkommisjonen nektet i 2017 Navalnyj å stille opp ved presidentvalget i 2018 og viste til en regel om at personer med en alvorlig dom ikke kan stille til valg før det har gått ti år etter at dommen er avsonet eller opphevet. I desember 2017 år ga Høyesterett valgkommisjonen medhold i dette. Navalnyj oppfordret da til det russerne kaller «valgstreik» og gjorde om de lokale valgkampstabene til agitasjonssentre for valgboikott.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg