Faktaboks

Sergej Sobjanin

Sergey Sobyanin

Uttale

serg'ej semj'onovitsj sobj'anin

Født
21. juni 1958, Njaksimvol i Khanti-Mansienes autonome krets i Sibir
Sergej Sobjanin

Sergej Semjonovitsj Sobjanin er russisk politiker og en av lederskikkelsene i Forent Russland. Fra 2010 er han borgermester i Moskva. Før det innehadde han en rekke toppverv. Han har vært guvernør i Tjumén (2001—2005) og hadde den svært mektige posisjonen som sjef for presidentens administrasjon i Vladimir Putins andre presidentperiode 2005-2008. Ved presidentvalget i 2008 ledet han Dmitrij Medvedevs valgkamp. Han var visestatsminister 2008-2010. Av utdanning er Sobjanin ingeniør og jurist.

Borgermester

Sobjanin etterfulgte Jurij Lusjkov som borgermester i Moskva. Lusjkov hadde vært borgermester siden 1992, men måtte gå av i 2010 på grunn av korrupsjon og misbruk av stillingen. Bystyret (Bydumaen) i Moskva valgte Sobjanin som Lusjkovs etterfølger med 32 mot to stemmer. Moskva har på 2000-tallet vært i eksplosiv vekst, og under Lusjkov skjedde utbyggingen i stor grad uten hensyn til bydelenes historiske særpreg, arkitektur eller til transportbehov. Sobjanin har hatt som målsetning å gjøre noe med dette.

Ett av Sobjanins mest kontroversielle tiltak har vært å sette i gang riving av Moskvas femetasjers boligblokker, de såkalte khrusjtsjóvka'ene, oppkalt etter partisjefen som innførte dem, Nikita Khrusjtsjov. Boligene er i dag ofte i dårlig forfatning, men ligger attraktivt til sentralt i byen. Beboere og andre mistenker utbyggerinteresser for å stå bak riveplanene.

Borgermestervalget 2013

Russland er en føderasjon med 83 føderasjonssubjekter (delstater). Moskva by er en av disse. I 2004 ble det innført indirekte valg av øverste leder for føderasjonssubjektene, i Moskvas tilfelle borgermesteren. Da Sobjanin tiltrådte i 2010, var det således etter at bystyret hadde valgt ham – og på basis av en anbefaling fra presidenten. I 2012 ble systemet med direkte valg av øverste leder for føderasjonssubjektene gjeninnført. På bakgrunn av dette valgte Sobjanin i juni 2013 å tre tilbake slik at det måtte holdes nyvalg. Disse ble avholdt i september 2013.

Sobjanin stilte til valg som uavhengig kandidat mot kandidater fra Den russiske føderasjons kommunistparti, Rettferdig Russland, Det liberaldemokratiske partiet, Jabloko og det liberalistiske RPR-PARNAS. RPR-PARNAS stilte med Aleksej Navalnyj, en av lederne for den utenomparlamentariske opposisjonen, som borgermesterkandidat.

Sobjanin fikk, i følge offisielle tall, 51 prosent av stemmene. Hadde han fått under 50 prosent, ville en annen valgomgang mellom ham og den kandidaten som fikk nest flest stemmer vært nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg