Jamal-Nenets autonome område

Tjumen fylke
Kart over Russland med Tjumen fylke markert i rødt. De autonome områdene Khanty Mansisk (i midten) og Jamal-Nenets (lengst nord) i lysere farge. Disse inngår i Tjumen fylke, men er egne administrative enheter.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Jamal-Nenets autonome område er en administrativ enhet i Russland. Området inngår i Tjumen fylke. Flatemålet er 750 300 kvadratkilometer med 544 400 innbyggere (2020). Administrasjonssenteret er Salekhard.

Faktaboks

Uttale
jamˈal-nenˈets autonome område
Også kjent som

Jamalo-Nenets, Yamalo-Nenets

russisk Jamalo-Nenetskij avtonomnyj okrug

Natur

Området er flatt og dominert av tundra, med skog i de sørligste deler. Elva Ob utgjør en meget viktig transportåre.

Befolkning

Om lag seks prosent av befolkningen er nenetser, som i betydelig grad fortsatt livnærer seg på tradisjonelt vis ved reindrift. En mindre andel av dem er nomader. For øvrig er befolkningen dominert av russere.

Ved folketellingen i 2010 var 62 prosent russere, 10 prosent ukrainere og 6 prosent tatarer. Den relativt store andelen ukrainere skyldes Ukrainas historisk viktige rolle i utviklingen av den sovjetiske gassindustrien. Den store andelen tatarer henger sammen med at olje- og gassekspertisen er høy i Tatarstan.

Næringsliv

Feltet Kharasaveyskoye

Store deler av Gazproms reserver og felt befinner seg på Jamalhalvøya i Russland. Bildet viser feltet Kharasaveyskoye under produksjon i 2019.

Den viktigste næringsveien er utvinning av olje og gass. 80 prosent av Russlands gassforekomster (15 prosent av verdens totale forekomster) og 12 prosent av oljeforekomstene finnes i Jamal-Nenets autonome område. Energiselskapet Gazprom er dominerende.

I siste del av 1960-årene ble det gjort svært store naturgassfunn. Verdens største gassfelt, Urengoj, med ca. 8000 milliarder kubikkmeter gass, ble satt i produksjon i 1978. Det neste gigantfeltet, Jamburg, ble satt i drift i 1986, og det nyeste, Zapoljarnoje, begynte å produsere i 2001. Rørledninger frakter gassen til forbruksområdene lenger vest og til utlandet, ca. 4500 kilometer unna.

Den eksisterende gassproduksjonen finner sted i regionene Nadym, Pur og Taz, hvor det også er bygd opp egne byer i tilknytning til gassproduksjonen: Nadym med 45 000 innbyggere (2020) og Novyj Urengoj med 118 000 innbyggere (2020). Det er påvist enorme gassreserver på Jamalhalvøya som ikke er bygd ut. Det finnes også betydelige oljeforekomster i Jamal-Nenets; hovedtyngden av produksjonen finner sted rundt byen Nojabrsk med 107 000 innbyggere (2020).

Mange khantier og nenetser driver tradisjonell reindrift, fiske og fangst. Miljøulykker og infrastruktur knyttet til olje- og gassutvinningen skaper problemer for disse næringsveiene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg