Forent Russland, russisk, politisk eliteparti. Det foreløpig siste i rekken av såkalte “maktpartier”, partier bygd opp med utgangspunkt i den sittende regjering og særlig presidentadministrasjonen. Russisk navn: Jedínaja Rossíja.

Fenomenet "maktens parti" har sin bakgrunn i 1993-grunnloven som gir presidenten stor innflytelse, men også i den sovjetiske tradisjonen med "partiets ledende rolle", der partilinjen skulle gjennomsyre hele forvaltningen. På 1990-tallet var det flere initiativer fra sentrale og regionale eliter med sikte på å opprette et "maktens parti" som ramme om deres direkte forbindelser med presidentadministrasjonen. I 1993 het "maktens parti" Russlands valg (leder Jegor Gajdar), i 1995 Vårt hjem Russland (leder Viktor Tsjernomyrdin), i 1999 Enhet (leder Sergej Sjojgu) og siden 2001 Det forente Russland. Partiet fungerer som en mekanisme for fordeling av makt og samarbeid mellom eliter samt for mobiliserig av velgerne for presidentens politikk. 

Partiet er konservativt i verdispørsmål, tilhenger av hierarkisk politisk kontroll og bruk av liberale mekanismer i økonomien. Spiller sterkt på patriotisme, men er tilhenger av samarbeid med det øvrige Europa samt USA selv om dette er blitt vanskelig etter hendelsene i Ukraina siden 2014.  Selv om partiet legger vekt på å framstå som ikke-ideologisk, har det flere politiske klubber innad. Disse profilerer ulike varianter av høyrepolitikk - kulturelt konservative, økonomisk liberale og patriotisk og statsorienterte strømninger. Partiet har erklært "russisk konservatisme" og "sentrisme" som sin ideologi.

Forent Russland har over to millioner medlemmer, i følge Justisministeriet. Nominering av kandidater til valglistene foregår i avstemninger der medlemmene har én stemme hver, men hvor resultatene kan overprøves av partiledelsen.  Ved valgene til Statsduma fikk Forent Russland i 2003 37,6 % av stemmene (223 av 450 plasser) , i 2007 64,3 % (315/450 plasser) og i 2011 49,3 % (238 /450 plasser).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.