Sosialliberalisme er en form for liberalisme som ble utformet i Storbritannia i siste halvdel av 1800-tallet, og som understreker at individet ikke bare er et selvstendig vesen, men også avhengig av å tilhøre et samfunn eller sosialt fellesskap. Sosialliberalismen betoner i tråd med dette at staten må gripe regulerende inn i samfunnsforholdene: Staten må legge forholdene til rette for sosialt forsvarlig og ansvarlig individuell utfoldelse.

Faktaboks

Uttale
sosiˈalliberalisme

Uten en slik tilrettelegging vil individene utvikle seg ensidig og som hensynsløse vesener, der de sterke klarer seg godt og de svake bukker under. Ut fra denne tankegangen mener sosialliberale tenkere at staten bør legge til rette for en regulert markedsøkonomi, som i noen grad bekjemper fattigdom og ulikhet, for eksempel i form av en velferdsstat.

Sosialliberalismen ble utformet som en relativt forsiktig reaksjon på det som ofte blir omtalt som klassisk liberalisme, som på sin side legger til grunn at staten i minst mulig grad bør regulere markedsøkonomien eller ta på seg andre oppgaver ut over det å sørge for ro, orden og at det markedsøkonomiske systemet fortsetter å fungere.

Blant sosialliberalismens viktigste teoretikere finner vi britene John Stuart Mill (1806–1873), Thomas Hill Green (1836–1882) og Leonard T. Hobhouse (1864–1929). Nærmere vår egen tid finner vi økonomene John Maynard Keynes (1883–1946), William Beveridge (1879–1963) og John Rawls (1921–2002). Det alle disse har til felles, er et ønske om å rette opp i noen av bivirkningene som følger med markedsøkonomien, uten å oppgi den eldre eller «klassiske» liberale tanken om at markedsøkonomiske organiseringsprinsipper bør være hovedregelen i samfunnet.

På 1900-tallet ble sosialliberalismen det viktigste ideologiske grunnlaget for mange liberale partier, blant annet Venstre i Norge, Liberalerna (tidligere Folkpartiet) i Sverige samt både Venstre og i Radikale Venstre i Danmark. Også Liberaldemokratene i Storbritannia, FDP i Tyskland og til dels det demokratiske partiet i USA kan regnes blant de sosialliberale partiene. Også mange sosialdemokratiske partier er, særlig etter andre verdenskrig, blitt påvirket av sosialliberal tenkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Jan Rune Traa

Synes det er naturlig i denne artikkelen å nevne at i Norsk politikk er det bare landets eldste parti, Venstre, som definerer seg selv og sin politikk som sosialliberal.
Dette kommer blant annet frem i artikkelen om landsfader Gunnar Knudsen. Og ikke minst i Venstres politikk og politiske reformer.
Linken under utdyper dette nærmere.
https://www.venstre.no/politikk/prinsipprogram/#2

svarte Dag Einar Thorsen

Hei! Takk for påminnelsen. Oppdatert nå!

svarte Dag Einar Thorsen

Hei! Takk for påminnelsen. Oppdatert nå!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg