Patrice Lumumba

Patrice Lumumba av Scan Foto/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Patrice Lumumba, kongolesisk politiker og afrikansk frigjøringsleder; Kongos første regjeringssjef. Utdannet i kolonistyrets postvesen, og ansatt i dette. Aktiv i nasjonalistbevegelsen i Belgisk Kongo, deltok i stiftelsen av nasjonalistpartiet Mouvement national congolais (MNC) 1958, for så å bli dets president. Lumumba og MNC var blant deltakerne på den allafrikanske folkekonferansen i 1958 i Accra, Ghana. Dette var en milepæl både i Afrikas frigjøring og for panafrikansk samarbeid - som Lumumba senere er regnet for en av de ideologiske pionerene for. Arrestert i 1959 og dømt til seks måneders fengsel, men ble etter omfattende protester løslatt for å kunne delta i forhandlingene som førte til Kongos selvstendighet i juni 1960. MNC vant det forutgående valget, og Lumumba ble republikkens første statsminister. Da utbrytere erklærte Katanga-provinsen for selvstendig, ba Lumumba FN om assistanse, og FN-styrken (Opération des Nations Unies au Congo, ONUC) ble satt inn.

I september 1960 ble Lumumba avsatt av president Joseph Kasavubu, hvorpå hærsjef Mobutu Sese Seko ledet et militærkupp. Samme måned ble Lumumba satt i husarrest. Etter å ha rømt, og forsøkt å etablere en ny regjering og hærstyrke, ble han tatt av Mobutus styrker i desember. Han ble senere tatt til Katanga og overlevert utbryterlederen Moïse Tshombe. Lumumba ble myrdet i januar 1961, etter først å ha blitt torturert. Henrettelsen ble foretatt uten rettergang, utført under ledelse av en belgisk offiser. Sammen med Lumumba ble også to tidligere regjeringskolleger henrettet.

Den senere belgiske undersøkelseskommisjonen (2001) la ansvaret for mordet på myndighetene i Katanga; nyere avlsøringer har påvist belgisk, og formodentlig også amerikansk, medvirkning i drapet. Det er påvist både belgiske og amerikanske planer om å ta livet av Lumumba. Den belgiske regjering påtok seg et moralsk ansvar og beklaget drapet overfor det kongolesiske folk 2002.

Lumumba regnes blant den afrikanske selvstendighetskampens fremste ledere, og en forkjemper for panafrikanisme. Etter sin død fikk han betydelig politisk innflytelse i Afrika, og i diasporaen.

Ludo de Witte, Ann Wrigh: The Assassination of Lumumba, 2001. Finn boken i Google books

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.