Faktaboks

Patrice Lumumba
Uttale
lumˈumba
Født
2. juli 1925, Onalua
Død
17. januar 1961, Katanga
Patrice Lumumba

Patrice Lumumba

Av /NTB Scanpix ※.
Patrice Lumumba
Det siste kjente bildet tatt av den avsatte statsministeren Patrice Lumumba i live, etter at Mobutus soldater tok ham til fange og førte ham til Leopoldville. En måned senere ble Lumumba henrettet.
Av /AP/NTB Scanpix.

Patrice Lumumba var en kongolesisk politiker og afrikansk frigjøringsleder, som ble det uavhengige Kongos første regjeringssjef i 1960. Lumumba ble avsatt senere samme år, og henrettet i januar 1961.

Lumumba regnes blant den afrikanske selvstendighetskampens fremste ledere, og en forkjemper for panafrikanisme. Etter sin død fikk han betydelig politisk innflytelse i Afrika, og i diasporaen.

Bakgrunn

Patrice Lumumba ble utdannet i det belgiske kolonistyrets postvesen, og deretter ansatt samme sted. Han var aktiv i nasjonalistbevegelsen i Belgisk Kongo, deltok i stiftelsen av nasjonalistpartiet Mouvement national congolais (MNC) i 1958, og ble senere partiets president. Lumumba og MNC var blant deltakerne på den panafrikanske folkekonferansen i Accra, Ghana, i 1958. Dette var en milepæl både i Afrikas frigjøring og for panafrikansk samarbeid, som Lumumba senere er regnet for en av de ideologiske pionerene for.

Statsminister, avsettelse og henrettelse

I 1959 ble Lumumba arrestert og dømt til seks måneders fengsel, men ble etter omfattende protester løslatt for å kunne delta i forhandlingene som førte til Kongos selvstendighet i juni 1960. MNC vant det forutgående valget, og Lumumba ble den selvstendige republikkens første statsminister. Da utbrytere erklærte Katanga-provinsen for selvstendig, ba Lumumba FN om assistanse, og FN-styrken ONUC ble satt inn.

I september 1960 ble Lumumba avsatt av president Joseph Kasavubu, hvorpå hærsjef Mobutu Sese Seko ledet et militærkupp. Samme måned ble Lumumba satt i husarrest. Etter å ha rømt, og forsøkt å etablere en ny regjering og hærstyrke, ble han tatt av Mobutus styrker i desember. Han ble senere tatt til Katanga og overlevert til utbryterlederen Moïse Tshombe. Lumumba ble myrdet i januar 1961, etter først å ha blitt torturert. Henrettelsen ble foretatt uten rettergang, utført under ledelse av en belgisk offiser. Sammen med Lumumba ble også to tidligere regjeringskolleger henrettet.

Etterspill

Den senere belgiske undersøkelseskommisjonen (2001) la ansvaret for mordet på myndighetene i Katanga. Senere avsløringer har påvist belgisk, og formodentlig også amerikansk, medvirkning i drapet. Det er påvist både belgiske og amerikanske planer om å ta livet av Lumumba. Den belgiske regjering påtok seg et moralsk ansvar og beklaget drapet overfor det kongolesiske folk 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Witte, Ludo de, og Ann Wright (2001). The Assassination of Lumumba.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg