Dmitrij Medvedev, russisk politiker. Russlands tredje president 2008-2012, deretter statsminister. Han er født og utdannet i Leningrad/St. Petersburg, der han tok doktorgraden i jus og senere arbeidet som universitetslærer. Medvedev er nær medarbeider av Vladimir Putin og ble dennes stabssjef i 1999, ledet hans valgkamp i 2000 og ble deretter stabssjef for president Putin. I 2005 ble han første visestatsminister. Styreformann i gigantselskapet Gazprom fra 2000.

I desember 2007 ble han lansert som presidentkandidat av Putin foran valget i 2008, som han vant med overveldende margin (70 % i første valgomgang). Han var partiet Det forente Russlands kandidat, og fikk støtte av Rettferdig Russland, Agrarpartiet og partiet Medborgerkraft. En av hans første embetsgjerninger var å utnevne Putin til statsminister. Reformer og modernisering preget hans presidentperiode.  Krigen i Sør-Ossetia 2008 og finanskrisen 2008-2009 var to store utfordringer i perioden.

Den 8. mai 2012 tok Medvedev over som statsminister, og den 26. mai 2012 ble han valgt til leder for Det forente Russland. Medvedev regnes av mange som mer demokratisk orientert enn Putin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.