United States Steel Corporation

U.S. Steels logo.
US Steel
Av .

John Pierpont Morgan (1837–1913) var blant grunnleggerne av U.S. Steel i 1901.

John Pierpont Morgan
Av /※.

Artikkelstart

United States Steel Corporation, kjent som U.S. Steel, er et amerikansk industrikonsern som selger og produserer stål, med hovedkvarter i Pittsburgh, Pennsylvania, USA. Selskapet var i 2016 USAs nest største stålprodusent, og den 26. største i verden.

Faktaboks

Også kjent som
U.S. Steel

Historie

U.S. Steel ble dannet i 1901 ved sammenslutning av flere stålselskaper etter initiativ av John P. Morgan, Andrew Carnegie, Charles Schwab og Elbert H. Gary. U.S. Steel ble raskt en av verdens største stålprodusenter, etter hvert med virksomhet også innen blant annet kjemikalier, metaller, gruvedrift og jernbanedrift.

U.S. Steel var raskt ute med å konsolidere stålindustrien gjennom flere oppkjøp og fusjoner. Selskapet ble etter hvert verdens største, og det første selskapet i verden som var verdt over én milliard dollar.

Selskapet forble USAs største stålprodusent gjennom store deler av 1900-tallet, men utvidet etter hvert virksomheten til andre områder. Mot slutten av århundret var kun en tredjedel av virksomheten fortsatt stålbasert og U.S. Steel ekspanderte til gruvevirksomhet, kjemikalier, byggevirksomhet, eiendom og transport.

Konsernet overtok i 1982 oljeselskapet Marathon Group i Texas; i 1986 Texas Oil & Gas Corporation og skiftet samme år navn til USX. I 1991 ble USX splittet opp i to grupper (USX-U.S. Steel og USX-Marathon) underlagt samme ledelse, men med ulik eiersammensetning. U.S. Steel ble i 2002 utskilt fra USX som et selvstendig selskap, og den resterende og største delen av USX skiftet navn til Marathon Oil Corporation (se nedenfor).

Virksomhet

U.S. Steel er USAs nest største stålprodusent etter Nucor Corporation. I 2017 produserte selskapet 14,4 millioner tonn stål, en nedgang fra 21,5 millioner tonn i 2007. Selskapet hadde en omsetning på 12,25 milliarder dollar, nær 100 milliarder norske kroner, og et overskudd på nær 1,4 milliarder dollar. I 2017 hadde selskapet drøyt 29 000 ansatte. Både antall ansatte og omsetningen falt markant gjennom 2000-tallet. Så sent som i 2005 jobbet 45 000 personer for U.S. Steel.

U.S. Steel har stålverk i blant annet Indiana, Pennsylvania, Alabama, Illinois og Michigan, samt ett i Slovakia og annen produksjon i Canada. Selskapet driver også flere videreforedlingsanlegg, og har virksomheter innen blant annet transport og eiendomsutvikling.

Marathon Oil

Olje- og gasselskapet Marathon Oil Corporation har produksjon i USA, Afrika og Storbritannia. I 2014 ble det norske datterselskapet Marathon Oil Norge solgt til Det Norske Oljeselskap (DNO) for om lag 12,6 milliarder kroner.

Marathon Oil ble grunnlagt i 1887 som Ohio Oil Company og tilhørte fra 1889 John D. Rockefellers Standard Oil-trust, til det ble oppløst av amerikanske myndigheter i 1911. Ohio Oil Company kjøpte i 1930 Transcontinental Oil Company og etablerte merkevaren Marathon. Selskapet skiftet navn til Marathon Oil Company i 1962.

I 1982 la konkurrenten Mobil inn et bud på en såkalt fiendtlig overtagelse av Marathon Oil, men det ble avvist av styret som i stedet solgte til U.S. Steel. I 2001 ble Marathon Oil og U.S. Steel to separate selskaper, og i 2011 ble datterselskapet Marathon Petroleum Company, som driver raffinering og markedsføring av petroleumsprodukter under merket Marathon, skilt ut som et eget, selvstendig selskap.

Selskapet var i 2015 det niende største oljeselskapet i USA, med oljereserver tilsvarende drøyt 2100 milliarder fat olje. I 2017 hadde selskapet 2300 ansatte og en omsetning på 5,5 milliarder dollar. Det har hovedkvarter i Houston, Texas.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg