United States Steel Corporation, kjent som U.S. Steel, er et amerikansk industrikonsern som selger og produserer stål, med hovedkvarter i Pittsburgh, Pennsylvania, USA. Selskapet er blant verdens største stålprodusenter og nest størst i USA.

U.S. Steel ble dannet i 1901 ved sammenslutning av flere stålselskaper etter initiativ av John P. Morgan, Andrew Carnegie, Charles Schwab og Elbert H. Gary. U.S. Steel ble raskt en av verdens største stålprodusenter, etter hvert med virksomhet også innen blant annet kjemikalier, metaller, gruvedrift og jernbanedrift.

Konsernet overtok i 1982 oljeselskapet Marathon Group i Texas, i 1986 Texas Oil & Gas Corporation og skiftet samme år navn til USX. I 1991 ble USX splittet opp i to grupper (USX-U.S. Steel og USX-Marathon) underlagt samme ledelse, men med ulik eiersammensetning. U.S. Steel ble i 2002 utskilt fra USX som et selvstendig selskap, og den resterende og største delen av USX skiftet navn til Marathon Oil Corporation (se nedenfor).

U.S. Steel er USAs nest største stålprodusent etter Nucor Corporation. I 2017 produserte selskapet 14,4 millioner tonn stål, og hadde en omsetning på 12,25 milliarder dollar, nær 100 milliarder norske kroner, og et overskudd på nær 1,4 milliarder dollar. I 2017 hadde selskapet drøyt 29 000 ansatte. Både antall ansatte og omsetningen falt markant gjennom 2000-tallet. Så sent som i 2005 jobbet 45 000 personer for U.S. Steel.

Selskapet har stålverk i blant annet Indiana, Pennsylvania, Alabama, Illinois og Michigan, samt ett i Slovakia og annen produksjon i Canada. Driver også flere videreforedlingsanlegg, og virksomhet innen blant annet transport og eiendomsutvikling.

Olje- og gasselskapet Marathon Oil Corporation har produksjon i USA, Afrika og Storbritannia. I 2014 ble det norske datterselskapet Marathon Oil Norge solgt til Det Norske Oljeselskap (DNO) for omlag 12,6 milliarder kroner.

I 2011 ble datterselskapet Marathon Petroleum Company, som driver raffinering og markedsføring av petroleumsprodukter under merket Marathon, skilt ut som et eget, selvstendig selskap.

Marathon Oil ble grunnlagt i 1887 som Ohio Oil Company og tilhørte 1889–1911 Standard Oil-trusten, fikk nåværende navn i 1962 og har hovedkvarter i Houston, Texas. I 2017 hadde selskapet 2300 ansatte og en omsetning på 4,3 milliarder dollar.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.