Faktaboks

Mobile
Uttale
moubi:l
Innbyggertall
187 000 (2020)
Mobile, Alabama
Mobile ligger ved Mexicogolfen og elven Mobile. RSA Battle House Tower til høyre, Alabamas høyeste bygning.
Av .

Mobile er by i delstaten Alabama i USA, ved Mobile-elvens utløp i Mobilebukta i Mexicogolfen. Byen har 187 000 innbyggere og er sentrum i en større byregion med 430 000 innbyggere (US Census, 2020).

Næringsliv og kultur

Mobile er en viktig havneby og industriby med aluminiumindustri, kjemisk industri, stålindustri og skipsverft. Port of Mobile er Alabamas eneste intermodale dypvannshavn.

Et årlig høydepunkt med lang tradisjon i Mobile er mardi gras-feiringen, som ble arrangert av franske bosettere i «Old Mobile» allerede i 1703. I dag refererer mardi gras til hele karnevalsesongen fra helligtrekongersdag til fetetirsdag. Byen er et katolsk erkebispesete.

Historie

Bosettingen La Mobile ble anlagt langs Mobile-elven i 1702, grunnlagt som hovedstaden i den franske kolonien Louisiana. I 1711 ble byen flyttet til nåværende sted. Mobile var hovedstad i Fransk Louisiana fram til 1720. Ved freden i Paris i 1763 ble byen avstått til britene og innlemmet i britisk Vest-Florida. Mobile kom under spansk kontroll i 1780, før USA annekterte Mobile-distriktet under 1812-krigen og fremholdt at det hadde vært en del av Louisiana-kjøpet (1803). Den 5. august 1864, under borgerkrigen, sto det et viktig sjøslag ved Mobile, som den føderale admiralen David G. Farragut vant.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg