Han arbeidet med rakettutvikling siden 1930, da han ble Hermann J. Oberths assistent og sluttet seg til en gruppe entusiaster i VfR (Verein für Raumschiffahrt). I 1937 ble han teknisk sjef ved den tyske hærens missilutviklingssenter i Peenemünde ved Østersjøen, der han under generalmajor Walter R. Dornberger blant annet skapte A-4 (bedre kjent som V-2), historiens første virkelige ballistiske missil.
Den første vellykkede prøveoppskytningen med A-4 ble gjennomført 3. oktober 1942. Våpenet ble satt i masseproduksjon høsten 1943, altså under en kritisk fase av andre verdenskrig. 95 prosent av totalt 6084 missiler ble fremstilt i et enormt underjordisk anlegg kalt Mittelwerk ved Nordhausen i Harz-fjellene, der arbeidsstokken hovedsakelig besto av fanger fra Dora-leieren. Alt i august 1944 var det bygget over 1000 missiler under umenneskelige forhold med henrettelser, brutalitet og dårlig mat; av omtrent 60 000 fanger som arbeidet ved Mittelwerk, skal over 20 000 ha mistet livet. En årsak til de grusomme forholdene var at det beryktede SS hadde overtatt ansvaret for produksjonen og blant annet skiftet ut generalmajor Dornberger med SS-offiseren Hans Kammler. Slavearbeiderne i Dora-leieren ble plukket fra fangene i Tysklands konsentrasjonsleire. Wernher von Braun hevdet at han ikke medvirket i opprettelsen eller driften av Mittelwerk og Dora.
Det er kjent at von Braun var medlem av nazipartiet fra mai 1937 og SS fra mai 1940. Ifølge von Braun selv skjedde dette av bekvemmelighetsårsaker og etter press. Og det er et faktum at han i mars 1944 ble arrestert av Gestapo, angivelig fordi han forsinket V-2 prosessen og muligens hadde til hensikt å flykte med rakettdata til England. Han satt fengslet i to uker.
Etter von Brauns planer skulle A-4 etterfølges av blant annet A-9/A-10, som var en totrinns glidebombe i stand til å krysse Atlanterhavet. Ved krigens slutt hadde han begynt å tenke på enda større raketter som i kombinasjon ville gjøre det mulig å skyte opp satellitter, bemannede romfartøyer og romsonder.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.