vær-ruting (sjøfart)

Faste, klimatoligiske værsystem brukes for å planlegge kryssing av de åpne hav.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Vær-ruting er navigasjon ut fra vær- og klimamessige forhold.

Faktaboks

Etymologi

av engelsk, weather-routing

Også kjent som
engelsk weather routing

For å effektivisere og eventuelt gjøre en reise til sjøs tryggere, brukes vær-ruting for å beregne rutevalg og ofte vurdere ulike ruteplaner for å ankomme den planlagte havnen. Dette vil variere noe ut fra typen fartøy, men spesielt seilbåter er ofte avhengige av vær-ruting for å bestemme rute og delvis avreisetidspunkt.

Værprognoser

Ved å lese prognoser før avreise, vil et fartøy bestemme ruten som gir minst drivstofforbruk, og gjerne korteste tid til destinasjon. Dette kan for eksempel innebære å seile langt av kurs for å komme inn i et system som gir vind og sjøgang i samme retning som skipet skal. For seilskuter er dette avgjørende for å utnytte de optimale vindforholdene mot anløpshavn. I tillegg kommer generelle forbehold om stormsenter og annet som meldes i prognosene. Over lengre strekk kan også nye prognoser innhentes ved bruk av ulike datasystem fra en rekke leverandører. En av de mest brukte i denne sammenhengen er binære vær-filer, kalt GRIB-filer, som distribueres fra ulike værstasjoner og kan blant annet lastes ned via satellittelefoner. Langs kysten brukes også værmeldinger utstedt av kystradiostasjonene.

Klimatologisk ruting

Gjennom erfaring helt tilbake til oldtiden, og systematisk kartlegging etter 1500-tallet, brukes også faste værmønstre for å avgjøre rutevalget til et fartøy. Det finnes en rekke oversikter i ulik litteratur, nettressurser, kart og annet som viser de store generelle vær-, vind-, og strømforholdene i verdens ulike farvann. Blant de mest kjente klimatologiske vær-rutingene, er vindbeltet som blåser fra vest, omtrent ved den 40. breddegrad på den sørlige halvkule – også kjent som De brave vestendvinder. Slike vindbelter, mer kjent som passatvinder eller handelsvinder, har siden seilskutetiden blitt benyttet for å seile hurtig over lengre havstrekk. Den historiske trekanthandelen over Atlanterhavet, var europeiske skip som seilte med østavindsbeltet fra for eksempel Madeira eller Kanariøyene, og over til Karibien. Ved retur seilte skutene med vestavindsbeltet fra Nord-Amerikas kyst til Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg