Lavtrykk, område hvor lufttrykket er lavere enn i omgivelsene ved samme høyde over havet.

Trykk-kurvene (isobarene) danner sluttede, oftest tilnærmet sirkulære kurver omkring lavtrykket, og luften beveger seg langs disse med et visst avvik inn mot lavtrykkssenteret. Luften blåser med lavt trykk til venstre på den nordlige halvkulen, til høyre på den sørlige, dvs. hhv. mot og med klokken. Et lavtrykksområde kan også være langstrakt og ha form som en renne (lavtrykksrenne) med flere individuelle lavtrykkssentre. Typisk eksempel er den ekvatorielle lavtrykksrenne, der passatene fra den nordlige og sørlige halvkule møtes. I en luftstrøm kan det forekomme langstrakte områder med relativt lavt lufttrykk, tilkjennegitt ved u- eller v-formede utbuktninger på isobarene (lavtrykksutløper, tråg).

I et lavtrykk er det oppgående luftstrømmer med skyer og nedbør. Vinden rundt lavtrykkets senter er gjennomgående sterkere enn den rundt høytrykk, opp i orkans styrke i intense tilfeller.

Vandrende lavtrykksområder, ofte med sterk vind, dannes på høye bredder (vestavindsbelter), gjerne på fronter med store temperaturmotsetninger; bevegelsen er oftest mot øst. På disse breddegradene er de hyppige lavtrykkspassasjene med på å skape et gunstig klima for bosetning og landbruk, f.eks. i Vest-Europa. Over tropehav dannes tropiske lavtrykk, stormer eller orkaner som er av relativt liten utstrekning, beveger seg langsomt, men kan bli meget intense, med lufttrykk under 900 hPa (900 mb) og vind over 50 m/s.

Når kald luft fra Arktis strømmer over varmere vann inn mot kysten av Nord-Norge, kan det dannes små, intense lavtrykk i luftstrømmen, se polart lavtrykk. Mer stasjonære lavtrykksområder finnes ofte mellom Grønland og Island (islandslavtrykket), nær Aleutene, samt over kontinentene om sommeren.

I den sentrale delen av velutviklede lavtrykk er lufttrykket gjerne 970–980 hPa (normalt lufttrykk ved havoverflaten er 1013 hPa). Det laveste lufttrykk som er registrert i et lavtrykk, er ca. 870 hPa, registrert i et tropisk lavtrykk i Stillehavet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.