Regn
Lavtrykk gir gjerne skyer og nedbør. Regn i Bergen.
Regn
Av /Shutterstock.

Lavtrykk er et område hvor lufttrykket er lavere enn i omgivelsene ved samme høyde over havet.

Faktaboks

Også kjent som
lavtrykksområde, syklon

Form

Trykk-kurvene (isobarene) danner sluttede, oftest tilnærmet sirkulære kurver omkring lavtrykket. Luften beveger seg langs disse kurvene med et visst avvik inn mot midten av lavtrykket (lavtrykkssenteret). Ved lavtrykk blåser luften til venstre på den nordlige halvkulen og til høyre på den sørlige, det vil si henholdsvis mot og med klokken.

Et lavtrykksområde kan også være langstrakt og ha form som en renne (lavtrykksrenne) med flere individuelle lavtrykkssentre. Et typisk eksempel er den ekvatorielle lavtrykksrenne, der passatene fra den nordlige og sørlige halvkule møtes.

I en luftstrøm kan det forekomme langstrakte områder med relativt lavt lufttrykk, som kan få form av u- eller v-formede utbuktninger på isobarene (lavtrykksutløper, tråg).

Værforhold

I et lavtrykk er det oppgående luftstrømmer med skyer og nedbør. Vinden rundt lavtrykkets senter er gjennomgående sterkere enn vinden rundt høytrykk. I intense tilfeller kan vinden komme opp i orkans styrke.

Typer, klimatisk betydning

Vandrende lavtrykksområder, ofte med sterk vind, oppstår på høye breddegrader (vestavindsbelter), og gjerne på fronter hvor det er store temperaturmotsetninger. Bevegelsen er oftest mot øst. På de høye breddegradene er de hyppige lavtrykkspassasjene med på å skape et mildere klima for bosetning og landbruk, for eksempel i Vest-Europa. Over tropehav dannes tropiske lavtrykk, stormer eller orkaner som er av relativt liten utstrekning og beveger seg langsomt. Selv om de beveger seg langsomt, kan værsystemene bli svært intense, med lufttrykk under 900 hektopascal (900 millibar) og vind over 50 meter i sekundet.

Når kald luft fra Arktis strømmer over varmere vann inn mot kysten av Nord-Norge, kan det oppstå små, intense lavtrykk i luftstrømmen (se polart lavtrykk). Mer stasjonære lavtrykksområder finnes ofte mellom Grønland og Island (islandslavtrykket), nær Aleutene, og over kontinentene om sommeren.

Lufttrykk

I den sentrale delen av velutviklede lavtrykk er lufttrykket gjerne 970–980 hektopascal. Normalt lufttrykk ved havoverflaten er 1013 hektopascal.

Det laveste lufttrykket som er registrert i et lavtrykk, ca. 870 hektopascal, ble målt i et tropisk lavtrykk i Stillehavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg