Kystradiostasjon
Kystradiostasjonene formidler radiokontakt med alle fartøy langs kysten. Her er en radiooperatør i aksjon på Tjøme Radio i Horten, som ble nedlagt 31. desember 2017.

Kystradiostasjoner er radiostasjoner på land som formidler trafikk med fartøy i sjøen, og yter flere former for service og assistanse til både fritidsbåter og yrkesfartøy. Kystradiostasjonene overvåker kontinuerlig VHF kanal 16 i tillegg til den enkelte kystradiostasjonens arbeidskanaler.

Kystradiostasjoner i Norge

I Norge drives kystradiostasjonene av Telenor Kystradio. Siden 2018 har Norge to stasjoner: Kystradio Sør er lokalisert i Stavanger og dekker området fra svenskegrensen til til Rørvik i Trøndelag (65 grader nord), mens Kystradio Nord er lokalisert i Bodø og dekker området fra Rørvik til grensen mot Russland. Begge stasjonene er samlokalisert med de to norske hovedredningssentralene (HRS).

I tillegg til de to betjente stasjonene finnes det rundt 120 fjernstyrte kystradiostasjoner, som videreformidler signalene til og fra de betjente. Kystradiostasjonene assisterer ofte ved søks- og redningsaksjoner, i tillegg driver de med normal samtaleformidling mellom VHF og telefon, værvarslingsformidling, navigasjonsvarsler og formidling av medisinske råd (Medico-tjeneste).

Tidligere kystradiostasjoner

Før omleggingen i 2018 var det fem kystradiostasjoner i Norge:

  • Tjøme Radio
  • Rogaland Radio
  • Florø Radio
  • Bodø Radio
  • Vardø Radio

Svalbard Radio var i drift frem til 1999, og sendte over Isfjord Radio, som siden har blitt et populært hotell.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg