kystradiostasjoner

Kystradiostasjonene formidler radiokontakt med alle fartøy langs kysten. Her er en radiooperatør i aksjon på Tjøme Radio i Horten, som ble nedlagt 31. desember 2017.

Artikkelstart

Kystradiostasjoner er radiostasjoner på land som formidler trafikk med fartøy i sjøen, og yter flere former for service og assistanse til både fritidsbåter og yrkesfartøy. Kystradiostasjonene overvåker kontinuerlig VHF kanal 16 i tillegg til den enkelte kystradiostasjonens arbeidskanaler.

Kystradiostasjoner i Norge

I Norge drives kystradiostasjonene av Telenor Kystradio. Siden 2018 har Norge to stasjoner: Kystradio Sør er lokalisert i Stavanger og dekker området fra svenskegrensen til til Rørvik i Trøndelag (65 grader nord), mens Kystradio Nord er lokalisert i Bodø og dekker området fra Rørvik til grensen mot Russland. Begge stasjonene er samlokalisert med de to norske hovedredningssentralene (HRS).

I tillegg til de to betjente stasjonene finnes det rundt 120 fjernstyrte kystradiostasjoner, som videreformidler signalene til og fra de betjente. Kystradiostasjonene assisterer ofte ved søks- og redningsaksjoner, i tillegg driver de med normal samtaleformidling mellom VHF og telefon, værvarslingsformidling, navigasjonsvarsler og formidling av medisinske råd (Medico-tjeneste).

Tidligere kystradiostasjoner

Før omleggingen i 2018 var det fem kystradiostasjoner i Norge:

  • Tjøme Radio
  • Rogaland Radio
  • Florø Radio
  • Bodø Radio
  • Vardø Radio

Svalbard Radio var i drift frem til 1999, og sendte over Isfjord Radio, som siden har blitt et populært hotell.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg