Sahara
Sanddyner i Sahara. Ørkenklima finnes gjerne der værforholdene preges av nær permanente høytrykksområder.
Sahara
Av /Shutterstock.

Et høytrykk er et område hvor lufttrykket er høyere enn i omgivelsene ved samme høyde over havet. Høytrykk gir gjerne godt, rolig vær, med svake vinder, men kan også være forbundet med tåke.

Faktaboks

Også kjent som

antisyklon

Værkartets trykkurver (isobarer) danner sluttede kurver rundt høytrykksområdet. Luften beveger seg i spiralformede baner ut fra høytrykket, med klokken på den nordlige halvkule og mot klokken på den sørlige. Høytrykkene kan også være langstrakte og isobarmønsteret kan minne om høydekurvene på en fjellrygg på et topografisk kart (høytrykksrygg). En smal og spiss høytrykksrygg som skiller to lavtrykk, kalles gjerne en høytrykkskile etter sin form.

Værforhold

Vinter på Vegglifjell
Om vinteren bringer høytrykk og klarvær ofte med seg kulde.
Vinter på Vegglifjell
Av /Shutterstock.

Høytrykk gir gjerne godt, rolig vær, med svake vinder. I høytrykksområdet er det nedgående luftbevegelse. Luften varmes opp adiabatisk, blir relativt tørr og nesten skyfri. Med klarværet følger varme om sommeren, men kulde om vinteren. Av og til kan avkjøling i de laveste nivåene og fuktighet fra underlaget resultere i tåke.

Klimatisk betydning

Ørken- og steppestrøk er gjerne områder hvor den globale luftsirkulasjonen styres av nær permanente høytrykksområder med stor utstrekning. Posisjon og intensitet kan være temmelig uforandret fra dag til dag, mens det blir systematiske endringer med årstiden. De subtropiske høytrykksområdene danner belter (høytrykksrygger) rundt Jorden ved cirka 30 grader nordlig breddegrad og sørlig breddegrad med tydelige sentre over verdenshavene (azorhøytrykket, stillehavshøytrykket). Mindre tydelige er de polare høytrykksområdene omkring begge polene. Monsunhøytrykket finnes om vinteren over de sterkt avkjølte landområder på høye breddegrader.

I vestavindsbeltene (sonen mellom 35 grader og 65 grader nordlig breddegrad og sørlig breddegrad), er det vanlig med mindre vandrende høytrykk (høytrykksrygger, høytrykkskiler). Høytrykksryggen gir omslag til pent vær, noe som er særlig tydelig langs kysten av Vestlandet og nordover, hvor den bryter opp den ellers fuktige luften som følger med lavtrykk og/eller pålandsvind. Høytrykksryggene kan være langstrakte med flere celler (høytrykkssentre), men også svakhetssoner (sadelpunkter) hvor de vandrende lavtrykkene kan bane seg vei. Av og til, og helst om våren, opptrer mer varige høytrykksområder som kan holde på samme værtype i flere uker.

Lufttrykk

I den sentrale del av velutviklede høytrykksområder er lufttrykket 1025–1050 hPa (normaltrykk ved jordoverflaten er 1013 hPa). Det høyeste naturlige lufttrykk som er registrert, er målt i nordlige Sentral-Sibir i desember 1968, 1084 hPa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Martin Lindmark

Hei,jeg lurte på om dere kunne fortelle meg med enkle ord hva den globale luftsirkualsjonen er? Samtidig med tanke på Lillehammer og Lindesnes,om dere kunne gi meg en fremstilling av den globale luftsirkulasjonen samt globale havstrømmer, klimasoner og nedbørstyper og hvordan disse faktorene henger sammen? Håper på raskt svar, men takker uansett. Mvh Martin

svarte Svein Askheim

Globale luft- og havstrømmer styres i første rekke av temperaturforskjell mellom ekvator og polene. Varm luft og varmt vann stiger opp ved ekvator og beveger seg mot polene. Dernest avdreies strømmene på grunn av jordrotasjonen. Strømmene følger i første rekke verdenshavene. Kontinentene gir lokale værforhold med regn langs kysten og tørt vær på baksiden av fjell. Klimasoner uttrykker temperatur og fuktighet, som varierer med avstanden til ekvator. Tropisk ved ekvator, dernest temperert og ved polene arktisk.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg