Et fartøys kurs over havet eller gjennom luften er vinkelen mellom dets kjøllinje eller midtlinje og en bestemt, nærmere angitt 0-linje. Tar man stedets meridian (dvs. den geografiske nord–sør-linje) som 0-linje, får man den rettvisende kurs. Går man ut fra den magnetiske nord–sør-linje, får man den misvisende kurs (også benevnt magnetisk kurs), og regnet fra nord–sør-linjen på det kompass man styrer etter har man kompasskursen. Det er rettvisende kurs navigatøren bruker i sin bestikkberegning. – Hvis fartøyet driver pga. sidevind, blir det forskjell på den kurs det styrer og den retning det kommer frem igjennom vannet. Man bruker da betegnelsene styrt kurs og seilt kurs. Forskjellen (vinkelen) er drift eller avdrift. Hvis det er strøm i farvannet, vil kurs og fart gjennom vannet heller ikke svare til kurs og fart «over grunnen». Disse siste kalles da beholden kurs og fart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. januar 2013 skrev Hartmut Bromkamp

Hei!

I artikkelen "kurs – navigasjon" finnes teksten "kompasskursen (se figur)", men jeg kan ikke oppdage hverken en lenk eller en figur.

Mvh, Hartmut

17. november 2015 svarte Guro Djupvik

Heisann Hartmut,
Det har du rett i, figuren må nok ha falt ut i overgangen mellom papirleksikon og nettleksikon. Jeg skal få rettet opp.
Takk for at du gjorde oss oppmerksom på dette.

Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør

28. oktober 2015 skrev Jon Per Rogne

Hei! Er på jakt etter bok som kom ut på engelsk for noen år siden. Den omhandler hvordan en engelsk sjøkaptein (Harrison -?) ved hjelp den tids nylig konstruerte kronometre klarte å navigere forh.v. nøyaktig på vestlig/østlig kurs. Trodde jeg skulle finne boken i Greenwich, men den gang ei -. Trenger derfor mer opplysninger om denne erfarne kapteinen fordi jeg mener å huske at deler av bokens tittel har referanser til ovenstående. mvh jon per rogne

17. november 2015 svarte Guro Djupvik

Hei Jon Per.
Dessverre har vi ingen fagansvarlig som kunne kjent igjen boka di etter innholdsbeskrivelsen, men jeg vil på det varmeste anbefale å spørre en bibliotekar. Kanskje du kunne prøve å spørre en bibliotekar ved Høgskolen Stord/Haugesund, som har nautikk som spesialfelt?
http://www.hsh.no/biblioteket/om_biblioteket/spor_en_bibliotekar.htm
Lykke til!

Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.