Ulike belgfrukter.
Belgfruktene tilhører erteblomstfamilien. På bildet kan man se hagebønne (sorte, lilla og hvite frø), linser (oransje og brune frø), kikerter og erter.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Belgfrukter er en fellesbetegnelse for alle slags spiselige erter, bønner, linser og peanøtter, med eller uten belg.

Belgen er frukttypen til arter i erteblomstfamilien, og er en kapsel som åpner seg når frøene er modne. Belgfrukter som vanligvis brukes med belg, er sukkererter og skolmebønner. Her høstes hele frukta, og den selges fersk eller frossen. Hvis belgen er for trevlete, brukes bare frøene inni, og disse selges ferske, frosne eller tørkede. Belgfrukter som brukes uten belg inkluderer frøbønner, pillerter, kikerter, linser og peanøtter.

Næringsinnhold

Belgvekstene er en god kilde til protein og fiber (se kostfiber), noe som gjør at de øker metthetsfølelsen.

Belgfrukter er med noen få unntak fattige på fett, og er rike på mineraler (blant andre jern) og folat. Mens belgfrukter er rike på aminosyren lysin, er kornprodukter rike på metionin. Derfor utfyller disse matvarene hverandre og utgjør sammen en viktig vegetabilsk kilde til proteiner.

Stivelsesinnholdet er endel lavere i belgfruktene enn i korn. Som følge av det høyere innholdet av fiber og protein og et lavere innhold av stivelse, er energiinnholdet noe lavere i belgvekster enn i korn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg