Flatrugl - Phymatolithon lenormandii
I marine kystøkosystemer spiller forkalkede rødalger som flatrugl en viktig økologisk rolle. Flatrugl bygger biomasse ved hjelp av fotosyntese, og har stor innflytelse – både på forekomsten av mange marine organismer – og på sjøvannets kjemiske egenskaper. De blå-rosa eller lilla skorpene til flatrugl er flate, uregelmessige og bare 0,6 millimeter tykke. De er godt festet til underlaget, og har en grov, svært ujevn overflate. Skorpene har hvite kanter som er glatte og skinnende. Hurtigvoksende skorper kan være flere centimeter brede. Ofte er det også hvite flekker på flatruglens overflate.

Slettrugl er en forkalket skorpeformet rødalge.

Faktaboks

Også kjent som

flatrugl

Vitenskapelig navn
Phymatolithon lenormandii
Uttale vitenskapelig navn

Fymatålitån lenårmandi

Skorpene til slettrugl er flate, uregelmessige og bare 0,6 millimeter tykke. De er godt festet til underlaget, og har en grov, svært ujevn blå-rosa eller lilla overflate. Skorpene har hvite kanter som er glatte og skinnende. Hurtigvoksende skorper kan være flere centimeter brede. Ofte er det også hvite flekker på slettruglens overflate.

Økologisk rolle

I marine kystøkosystemer spiller forkalkede rødalger som slettrugl en viktig økologisk rolle. Slettrugl bygger biomasse ved hjelp av fotosyntese, og har stor innflytelse – både på forekomsten av mange marine organismer og på sjøvannets kjemiske egenskaper.

Dannelsen av det kalkholdige skjelettet i slettruglens cellevegger reguleres av biologiske prosesser som fotosyntese og respirasjon. Den økende forsuringen av hav og kystvann, som følge av de pågående klimaendringene, har en negativ effekt både for forkalkning og fysiologi. For eksempel er slettruglens overlevelse og utvikling truet av havforsuring. Algene må motvirke at kalkskjelettet løses opp. Dette krever viktige energiressurser og går på bekostning av andre vitale prosesser.

Havforsuring kan føre til betydelige endringer i artssammensetningen og forekomsten av forkalkede rødalger i våre kystøkosystemer i nær framtid.

Utbredelse

Slettruglen vokser på fjell og skjell på grunt vann i tidevannssonen, for eksempel i tidevannsbassenger, og ned til tre meters dyp.

Slettrugl er utbredt både på den nordlige og sørlige halvkule. Lengst i nord forekommer arten i den atlantiske delen av Arktis, ved Svalbard og i Barentshavet. Herfra finnes slettruglen sørover langs kysten av Europa til de varme områdene ved Kapp Verde-øyene utenfor Nord-Afrika.

På den andre siden av Nord-Atlanteren forkommer slettrugl sør til Mexico. Den skorpeformede algen finnes også i Middelhavet, Svartehavet og Østersjøen. I Nord-Stillehavet finnes rødalgen utenfor kysten av Kina, Japan og Russland, men arten er fraværende i denne delen av Arktis. På den sørlige halvkule er slettrugl funnet langs kysten av Chile, på noen sub-antarktiske øyer og i Antarktis.

Kunnskapen om slettruglens utbredelse langs Norskekysten har endret seg med tiden. Tidligere trodde man at rødalgen kun fantes i Sør-Norge, mellom Skagerrak og Trondheimsfjorden. Imidlertid er arten nylig observert i deler av Nordland nord til Lofoten og Vesterålen, og på enkelte steder i Troms og Finnmark. Man antar nå at slettrugl finnes langs hele Norskekysten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

slettrugl
Phymatolithon lenormandii
Artsdatabanken-ID
106715
GBIF-ID
2654909

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg