Tidevannssona ved Tranøy fyr

Tidevannssona er et belte langs kysten som er mellom øverste og nederste tidevannsnivå, fra springflo til laveste fjære. Denne delen av kysten dekkes av havvann regelmessig, fra nærmest kontinuerlig til bare hver springflo. En del dyr og alger, samt noen planter finnes bare i tidevannssona.

Faktaboks

Uttale

t'idevannssona

Fisk og andre havlevende dyr kan leve i tidevannsona når det er flo, og landlevende dyr kan leve i tidevannssona ved fjære, mens fastsittende dyr, alger og planter finnes ofte bare i tidevannssona, da det er disse som tåler både regelmessig tørrlegging og neddykking i saltvann.

Noen arter trives best øverst i tidevannssona, der de neddykkes bare ved springflo, andre midt på og andre igjen nederst i tidevannssona, der de tørrlegges bare når det er fjære etter springflo, etter hvor mye tørrlegging de tåler. Tidevannssona vil også ha ulik vegetasjon og dyreliv etter om det er utsatt kyst ytterst på et nes, der det er mye strøm i vannet og bølgene slår hardt, eller om det er beskytta kyst innerst i en trang vik der det er lite bevegelse i vannet.

Tidevannssonas bredde varierer sterkt langs kysten, etter hvor stor tidevannsforskjell det er.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg