LP-plate
LP-platen (Long Playing) ble introdusert av plateselskapet Columbia i 1948 og er fortsatt den gjeldende standarden for grammofonplater.
Av /unsplash.com.

Album er en musikkutgivelse som består av flere musikkstykker eller låter. Album gis ut på ulike medier som vinylplater (LP), CD-plater, kassett, digitalt eller på strømmetjenester. De fleste album produseres i et musikkstudio. Noen er opptak av konserter. De ulike låtene eller stykkene på et album kalles gjerne spor, eller på engelsk tracks.

Faktaboks

Etymologi

fra latin album ‘det hvite’

En musikkutgivelse med noen få spor kalles en single.

Historie

Album

Et album med ni skjellakplater med Matteuspasjonen av Johann Sebastian Bach. Med LP-platen ble det mulig å gi ut like mye musikk på bare én plate. Likevel beholdt man betegnelsen «album».

Av /Norsk Folkemuseum.

De første kommersielle utgivelsene av innspilt musikk ble utgitt på plater av skjellakk med en avspillingstid på tre til fem minutter. Da publikum ønsket innspillinger av klassisk musikk med lengre varighet, krevde det mange plater. For å produsere en symfoni måtte man bruke opptil 30 plater. Disse ble lagt i bokliknende album med et stabilt papir imellom hver plate. Albumet inneholdt også tekster som ga informasjon om musikken og innspillingen. Plateselskapet Odeon utga slike album fra 1905.

Plateselskapet Columbia Records introduserte LP-platen (Long Playing) i 1948 og innledet det som senere ble kalt «albumæraen». LP gjorde det mulig å gi ut like mye musikk som de tidligere albumene med flere skjellakplater på bare én plate. Likevel beholdt man betegnelsen «album».

Fra 1970-tallet overtok kassetten mye av salget fra LP-platene, og fra slutten av 1980-tallet tok CD-platen over markedet. Deretter kom digital distribusjon av musikk på MP3 og strømmetjenester. Betegnelsen album ble overført også til de nye formatene.

I dag utgis de fleste album på strømmetjenester. Salget av vinylplater, platespillere og CD-er har økt de siste årene, og det synes derfor som om fysiske formater som vinylplater og CD-er finner sin plass ved siden av strømmetjenestene.

Typer av album

Duell

Den norske popgruppa No. 4s album Duell kom i 2019 og ble gitt ut både som CD, LP og på strømmetjenester.

Duell
Av /Samkjørt.

Album kan benevnes som studioalbum eller livealbum, alt etter hvor innspillingen har foregått. Et debutalbum betegner det første offentlige albumet til en artist eller et band. Et tributealbum er et musikkalbum som utelukkende inneholder coverversjoner av komposisjoner fra en bestemt musiker, og som andre musikere har spilt inn for å gi anerkjennelse til opphavspersonen. Det finnes også Greatest Hits-album, eller samlealbum, ofte bestående av tidligere singler. Et dobbeltalbum består av to innspillinger pakket i samme plateomslag. Hvis det er flere enn to innspillinger snakker man om en boks. Et soloalbum viser til at det er en enkelt kunstner som er ansvarlig, og ikke en gruppe eller et band. Det finnes også konseptalbum som tar for seg et bestemt tema. Et remiksalbum inneholder hovedsakelig nye remiksede versjoner av tidligere utgitte lydspor.

Omslag

LP

Omslaget til albumet The Dark Side of the Moon av Pink Floyd er kjent for sin visuelle utforming.

Selve omslaget på musikkalbum, coveret, har også hatt betydning. Coveret er ofte laget med en kunstnerisk designet forside. Baksiden inneholder ofte bemerkninger om innspillinger (liner notes) og en liste over sporene. Dette gjelder særlig omslagene til LP-platene, som er 31,5 × 31,5 cm. Denne designfunksjonen fikk mindre betydning med CD-ene, som er mindre. Mange CD-er inneholder et hefte med bilder, tekster eller informasjon.

Betegnelsen

I antikkens Roma var album en hvitkalket tavle hvor man skrev offentlige meldinger. Opp gjennom historien kom album til å betegne en bok med blanke sider hvor man kunne samle skisser, autografer, foto og liknende, og etter hvert også album med musikkplater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg