refreng (musikk)

Take On Me (A-ha)

Låta «Take On Me» sendte norske a-ha til topps på hitlister over hele verden i 1985. Refrenget er det melodiske høydepunktet i sangen, og tekstens hovedpoeng gjentas her flere ganger. Den kjente musikkvideoen som blandet animasjon og film, hjalp a-ha på veien til internasjonal suksess.

Take On Me (A-ha)
Av .

Refreng er den delen av en låt eller sang som gjentas etter verset. Vers-refreng-formen er en musikalsk form som er vanlig innenfor populærmusikk og rock tilbake fra 1950-tallet.

Faktaboks

Uttale
refrˈeng
Etymologi
av fransk refrain;
Også kjent som

norsk 'omkved'; engelsk 'chorus'

I populærmusikken kommer refrenget noen ganger helt i begynnelsen av låta. Dette kan være innenfor en AABA-form, og hvor A-delen er refrenget. Andre ganger finner vi formen ABAB hvor A-delen er verset, og B-delen refrenget. Det finnes også eksempler på at refrenget gjentas gjennom hele låta (AAA), eller at det ikke kommer før helt til slutt, da gjentatt mange ganger.

Et godt refreng er med på å gjøre en låt vanskelig å glemme. Låtskriverne bruker ofte sitt beste musikalske materiale her. Ofte plasseres også hovedpoenget i teksten i refrenget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg