Crass - Reality Asylum/Shaved Women

Singelplater av vinyl er vanligvis 7 tommer i diameter og spilles på 45 rpm.

En single er en musikkutgivelse med færre spor (sanger eller musikkstykker) enn en LP eller et album. En single markedsføres og distribueres i forskjellige formater, ofte uavhengig av selve albumet, og brukes for å markedsføre artisten og musikken. Det lages ofte en musikkvideo til sanger som gis ut som single. En single kan inneholde flere spor, men hvis det er flere en tre blir utgivelsen gjerne kalt EP. Med digital nedlastning av musikk er det mulig å laste ned enkeltspor fra et album, men dette gis ikke nødvendigvis betegnelsen single.

Faktaboks

Uttale
sˈingleplate
Også kjent som
singelplate

En singleplate var opprinnelig en grammofonplate med ett spor på hver side. Disse er nå på det nærmeste gått ut av produksjon. Det ble også gitt ut singler på CD, som imidlertid gjerne inneholdt mer enn to spor, eller flere versjoner (mikser) av én sang.

De mest vanlige formatene av en vinylsingle er ‘45’ og ‘7-inch’. Navnene er etter henholdsvis hastigheten på omdreining og diameteren på plata. På 1970-tallet introduserte DJ-ene 12-inch singleplater som ble vanlig i disco, og fortsatt brukes av mange DJ-er.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg