Hensikten med meldingene er at makkerne mest mulig nøyaktig skal prøve å klarlegge hvilke kort de har til sammen, samt om kortene er gode nok til å prøve å få sluttmeldingen. For dette formålet er det utarbeidet flere meldingssystemer, hvor meldingene er mer eller mindre kunstige (Culbertson, Goren, Vienna, Acol, presisjonskløver med flere). I alle meldesystemer benyttes også faste standardmeldinger og svar med helt bestemt betydning.
Meldingsforløpet starter hos giveren og fortsetter rundt bordet med urviseren. Man benytter i mange meldesystemer et poengsystem for billedkort (honnører) og fargefordeling for å bedømme styrken av sine kort: 4 poeng for ess, 3 for konger, 2 for damer og 1 for knekter, samt ekstrapoeng for å være helt uten eller kun inneha ett eller to kort i en farge. For å melde som førstemann (åpningsmelding), kreves normalt 13 poeng. I motsatt fall melder man pass, og neste spiller får sjansen til å melde.
Man kan alltid melde så høyt man vil, men en melding må alltid være høyere enn den foregående. Etter tre pass i rekkefølge er meldingsforløpet slutt, og den siste meldingen som ble avgitt (sluttmeldingen) angir kontrakten, det vil si hvilket par som skal spille, antall stikk de må ta og eventuell trumffarge.
En melding angir antall trekk og trumffarge/grand. Med trekk mener man antall stikk over seks, det vil si at ett trekk betyr sju stikk, to trekk betyr åtte stikk og så videre, opp til sju trekk.
På hvert trekktrinn er fargene rangert i rekkefølgen kløver, ruter, hjerter og spar fra lavest til høyest. Grand står over alle fargene. Den laveste meldingen er således 1 kløver, som betyr at man forplikter seg og makkeren til å vinne minst 7 stikk med kløver som trumf, den høyeste 7 grand, som betyr alle 13 stikk (storeslem) uten trumf.
Utenom de 35 mulige meldinger i farge og grand, kan en spiller doble motpartens melding. Det betyr at motpartens eventuelle tap eller gevinst i denne kontrakten blir betraktelig økt. På samme måte kan man redoble hvis egen melding er doblet og slik øke gevinst eller tap ytterligere.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.