Eddie Cochran

Faktaboks

Eddie Cochran
Ray Edward Cochrane
Uttale
kˈåkrən
Født
3. oktober 1938, Albert Lea, Minnesota
Død
17. april 1960
Bath, England

Eddie Cochran, slutten av 1950-årene.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Eddie Cochran var en amerikansk rockesanger, låtskriver, produsent og gitarist. Han var en av de fremste rock'n'roll-vokalistene og -gitaristene, og blant de første som benyttet platestudioet til å overdubbe både sin egen stemme og andre instrumenter.

Han vokste fra 1951 opp i en forstad til Los Angeles. Etter å ha spilt countrymusikk i diverse grupper, fikk han utgitt debutsinglen Skinny Jim i 1956. Samme år slo han gjennom etter å ha framført Twenty Flight Rock i rockefilmen The Girl Can't Help It.

Cochran fikk sin første amerikanske slager med Sittin' In The Balcony i 1957, og slo gjennom i hele verden året etter med klassikeren Summertime Blues, der hans tekst forteller om problemer ved å være tenåring. Han fikk også store britiske hits med sine selvkomponerte låter C'mon Everybody (1959) og Somethin' Else (1959), og Ray Charles' Hallelujah I Love Her So (1960).

Eddie Cochran turnerte mye i sitt korte liv, og det var på vei til flyplassen Heathrow i London etter en konsert i Bristol i England at han omkom i en bilulykke. I bilen satt også rockestjernen Gene Vincent, som ble hardt skadd. Cochran døde 16 timer etter på sykehuset, bare 21 år gammel. Posthumt fikk han tre store slagere i Storbritannia: Three Steps To Heaven (nr 1 i 1960), Weekend i 1961 og My Way i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg