Faktaboks

Eddie Cochran
Ray Edward Cochrane
Uttale
kˈåkrən
Født
3. oktober 1938, Albert Lea, Minnesota
Død
17. april 1960
Levetid - kommentar
Bath, England

Eddie Cochran, slutten av 1950-årene.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Eddie Cochran var en amerikansk rockesanger, låtskriver, produsent og gitarist. Han var en av de fremste rock'n'roll-vokalistene og -gitaristene, og blant de første som benyttet platestudioet til å overdubbe både sin egen stemme og andre instrumenter.

Han vokste fra 1951 opp i en forstad til Los Angeles. Etter å ha spilt countrymusikk i diverse grupper, fikk han utgitt debutsinglen Skinny Jim i 1956. Samme år slo han gjennom etter å ha framført Twenty Flight Rock i rockefilmen The Girl Can't Help It.

Cochran fikk sin første amerikanske slager med Sittin' In The Balcony i 1957, og slo gjennom i hele verden året etter med klassikeren Summertime Blues, der hans tekst forteller om problemer ved å være tenåring. Han fikk også store britiske hits med sine selvkomponerte låter C'mon Everybody (1959) og Somethin' Else (1959), og Ray Charles' Hallelujah I Love Her So (1960).

Eddie Cochran turnerte mye i sitt korte liv, og det var på vei til flyplassen Heathrow i London etter en konsert i Bristol i England at han omkom i en bilulykke. I bilen satt også rockestjernen Gene Vincent, som ble hardt skadd. Cochran døde 16 timer etter på sykehuset, bare 21 år gammel. Posthumt fikk han tre store slagere i Storbritannia: Three Steps To Heaven (nr 1 i 1960), Weekend i 1961 og My Way i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg