The Monkees i TV-showet 33 1/3 Revolutions Per Monkee fra 1969

.
Backstreet Boys regnes som tidenes mest kommersielt vellykkede boyband. Her er gruppen fotografert før en konsert i Spania i 1997.
/AP.

Boyband er en samlebetegnelse som brukes om mannlige vokalgrupper innen popsjangeren. Formatet kan spores tilbake til barbershop-tradisjonen i USA på 1800-tallet og senere doowop-formen fra 1940-tallet. Nyere tids boyband kjennetegnes av relativt uskyldige tekster, gruppekoreografi og utstrakt bruk av vokalharmonisering. Boyband hadde stor suksess på 1990-tallet og har fått en fornyet interesse siden 2010. Kjente boyband inkluderer Backstreet Boys, Boyzone, *NSYNC, One Direction, Take That og Westlife.

Historikk

På 1960-tallet oppsto det grupper som ble direkte forløpere til dagens boyband, slik som the Monkees og the Jackson 5. Særlig the Monkees er et godt eksempel. Denne gruppen ble satt sammen av et filmselskap for å spille seg selv i en TV-serie. Også senere har det vært et særtrekk at boyband blir satt sammen av managere eller plateselskap etter auditionprosesser.

Amerikanske New Kids on the Block regnes ofte som det første moderne boybandet og debuterte med et selvtitulert album i 1986. De gikk senere til topps på den amerikanske Billboard-lista med platene Hangin’ Tough (1988) og Step by Step (1990), som henholdsvis nådde sjette og fjerde plass på VG-lista, og deres internasjonale suksess inspirerte mangfoldige mannlige vokalgrupper utover 1990-tallet.

1990- og 2000-tallet

Britiske Take That, med Robbie Williams blant medlemmene, regnes som det første europeiske boybandet. I 1995 gikk de til topps på VG-lista med sangen Back for Good, som også gikk til topps i en rekke andre land inkludert Storbritannia. Den irske gruppen Boyzone ble opprettet i 1993 i kjølvannet av suksessen til Take That. Også Boyzone gikk til topps på VG-lista, da i 1998 med låta No Matter What. Andre sentrale britiske grupper er Five, Westlife og A1, hvor sistnevnte også talte norske Christian Ingebrigtsen blant medlemmene.

I USA ble Backstreet Boys opprettet i 1993, og de regnes som tidenes mest kommersielt vellykkede boyband. Gruppen har blitt nominert til sju Grammypriser og har hatt to album på toppen av Billboard-lista, Millenium (1999) og Black and Blue (2000). I Norge gikk Backstreet Boys til topps på VG-lista med sangene I Want it That Way (1999) og Shape of My Heart (2000). I 1995 ble boybandet *NSYNC dannet, med blant andre Justin Timberlake, og de fikk stor suksess i årene som fulgte. I likhet med Backstreet Boys ble *NSYNC nominert til syv Grammypriser og gikk til topps på Billboard-lista med to album, No Strings Attached (2000) og Celebrity (2001). Utover 2000-tallet dalte interessen for boyband, og mange av gruppene ble oppløst. Flere av de sentrale gruppene ble gjenforent mot slutten av tiåret og har fortsatt å gi ut plater, blant andre Take That, Boyzone og New Kids on the Block.

Siden 2010

Boyband har fått fornyet interesse siden 2010, og nye grupper som Big Time Rush, The Wanted og One Direction har gjort stor suksess. Sistnevnte har vunnet seks Brit Awards, og tre av albumene deres gikk til topps på listene i både Norge, Storbritannia og USA: Take Me Home (2012), Midnight Memories (2013) og Four (2014). Bandet tok i 2015 pause på ubestemt tid, og flere av medlemmene har siden gitt ut egen musikk, inkludert Zayn Malik, som allerede hadde forlatt gruppen for å forfølge en solokarriere. De siste årene har også asiatiske boyband gjort stor suksess internasjonalt, og Sør-Koreanske BTS klatret høyt på Billboard-lista med albumet Wings i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg