Faktaboks

Elvis Presley
Elvis Aaron Presley
Uttale
prˈesli
Født
8. januar 1935, Tupelo, Mississippi
Død
16. august 1977, Memphis, Tennessee
Elvis Presley

Promoteringsbilde fra Jailhouse Rock. En lang rekke av Elvis Presleys innspillinger fra 1950-årene er blitt klassikere, og Jailhouse Rock er en av dem.

Av .
Elvis Presley

Elvis Presley

Av /NTB ※.

Elvis Presley var en amerikansk sanger og filmskuespiller. Han var en av de viktigste stilskapere innen rock'n'roll og popmusikkens første superstjerne.

Presley vokste opp i beskjedne kår i Mississippi og Tennessee, tilegnet seg svarte rhythm and blues-artisters sang- og scenestil og blandet dette med elementer fra blant annet countrymusikken. That's All Right Mama (1954) var den første av fem singler på Sun Records.

Etter å ha fått kontrakt med RCA Records slo han gjennom i hele verden i 1956 med Heartbreak Hotel. En lang rekke av innspillingene hans fra 1950-årene er blitt klassikere, for eksempel Blue Suede Shoes, Don't Be Cruel, Hound Dog, Love Me Tender, All Shook Up, Jailhouse Rock og King Creole. Med sin «ville» musikk og sin «dristige» sceneopptreden ble han det fremste symbolet for hvite amerikanske tenåringers opprør mot foreldregenerasjonens konvensjoner.

Etter å ha gjort militærtjeneste i 1958–1960, satset Presley, i samråd med sin kontroversielle manager «Colonel» Tom Parker (1909–1997), på film- og plateinnspillinger framfor konserter. Han medvirket i 33 filmer, de aller fleste nokså stereotype musikkfilmer, men Jailhouse Rock (1957), King Creole (1958) og Flaming Star (1960) er hederlige unntak. Musikalsk beveget han seg i retning av en mykere stil med et sterkt innslag av ballader.

I 1968 gjorde han comeback som rock'n'roll-inspirert sceneartist, men etter hvert fikk han mer og mer preg av å være Las Vegas-entertainer. Utover i 1970-årene fikk han stadig større personlige problemer, og etter hans død kom det frem at han lenge hadde misbrukt medikamenter. Av store hits på første halvdel av 1960-tallet kan nevnes It's Now Or Never, Are You Lonesome Tonight, (Marie's The Name) His Latest Flame, Can't Help Falling In Love, Return To Sender, (You're The) Devil In Disguise og gospelsangen Crying In The Chapel.

I 1969–1972 fikk Presley stor suksess med singler som In The Ghetto, Suspicious Minds, The Wonder Of You, American Trilogy, Burning Love og Always On My Mind. Fra hans siste album Moody Blue ble tittelsangen og Way Down store hits. Posthumt har Presley hatt mange hits, og i 2002 gikk han til topps verden over med A Little Less Conversation – en remiks av en sang fra 1968.

Til tross for at han praktisk talt aldri opptrådte utenfor USA, og til tross for den noe variable kvaliteten på platene hans, oppnådde Presley en enestående popularitet over store deler av verden. Idoldyrkelsen antok nærmest religiøse former og dimensjoner etter hans død. Fortsatt valfarter hundretusener hvert år til Graceland, godset i Memphis der han bodde og er gravlagt, og det verserer stadig historier om at han lever. Det er skrevet et utall bøker og laget en rekke filmer om ham, og innspillingene hans kommer stadig ut i nye opplag og innpakninger. Han har hatt en enorm innflytelse på en mengde andre artister og vil antagelig for alltid bli stående som «The King of Rock 'n' Roll».

Album – et utvalg

 • Elvis Presley, 1956
 • Elvis, 1956
 • Elvis' Christmas Album, 1957
 • King Creole, 1958
 • Elvis Is Back, 1960
 • His Hand in Mine (gospel), 1960
 • How Great Thou Art (gospel), 1967
 • From Elvis in Memphis, 1969
 • That's The Way It Is, 1970
 • Aloha from Hawaii via Satellite (live), 1973
 • Moody Blue, 1977
 • The Complete Sun Sessions, 1987
 • The King Of Rock'n'Roll: The Complete 50's Masters (boks), 1992
 • From Nashville To Memphis: The Essential 60's Masters (boks), 1993
 • Walk A Mile In My Shoes: The Essential 70's Masters (boks), 1995

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Doss, Erika: Elvis culture : fans, faith & image, 1999
 • Guralnick, Peter: Last train to Memphis : the rise of Elvis Presley, 1994
 • Guralnick, Peter: Careless love : the unmaking of Elvis Presley, 1999
 • Rolness, Kjetil: Elvis Presley, 1998 (Ariadne-serien)

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

skrev Jan Viggo Sørensen

Kommentar til artikkelen:Det er riktig at de fleste filmene til Elvis var stereotype musikkfilmer, men det blir litt tynt å nevne Flaming Star som et unntak. Her bør nok også tas med filmene Jailhouse Rock og King Creole, begge inneholder en god del musikk, men er også ganske velspilte dramaer med svært kompetente medskuespiller.Jan Viggo Sørensen

skrev Heikki Gröhn

Albumet frå 1956 heiter "Elvis Presley", ikkje "Elvis".

svarte Jan R. Tislevoll

Han utga BÅDE "Elvis" OG "Elvis Presley" i 1956.<br /><br />Jan

skrev Cindy Vega

Brukte Elvis skopuss eller skokrem til å farge håret sitt? En del som sier det..

svarte Mari Paus

Hei, Cindy! Det vet jeg ikke. Ifølge vår artikkel om hårfarging (https://snl.no/h%C3%A5rfarging) har vanlig hårfarge vært brukt siden begynnelsen av 1900-tallet, og vært vanlig siden 1950-tallet. Så da virker det jo kanskje litt rart at Elvis skal ha valgt å bruke skokrem i stedet. Men jeg vet det ikke. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg