pepperrot

Av .
Lisens: Gnu FDL
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Pepperrot er en flerårig art i korsblomstfamilien. Den har en 50–130 centimeter lang stengel, grunnbladene er tungeformede og blomstene hvite. Hovedrota, ei pælerot, kan bli opptil 60 centimeter, og er hvit med lyst brune flekker. Den danner sjeldent frø i nordlige strøk, men formerer seg vegetativt med siderøtter. Den finnes forvillet i kyststrøk i Sør-Norge på skrotemark, i fuktenger og på gamle utkast.

Faktaboks

Også kjent som
Armoracia rusticana

Kulinarisk bruk og næringsinnhold

Alle deler av planta er spiselige, men den dyrkes for rotas skyld. Pepperrot inneholder en svovelholdig eterisk olje (allyl isotiocyanat, CH2CHCH2NCS) som gir den en svært skarp smak. Rota kan tørkes og males til krydder, eller brukes rå, gjerne revet eller kuttet i små terninger. Pepperrotkrem er velegnet til fiskeretter. Koking fjerner den eteriske oljen og mildner smaken kraftig. Pepperrot inneholder cirka 152 milligram vitamin C, 740 milligram kalium, 7,3 gram kostfiber, 75 % vann, 0,6 gram fett og 277 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare. Den inneholder stivelse, sukker og olje.

Kulturhistorie

Pepperrot har blitt anvendt av mennesker i tusener av år. Opprinnelig stammer den fra tempererte strøk i Øst-Europa, men ble tidlig spredt med mennesker, og dyrket allerede i antikken. I følge gresk mytologi skal orakelet i Delfi ha sagt til Apollon at pepperrota er verdt sin vekt i gull. Planten er nevnt av Cato (234-149 fvt.) og Dioskorides (år 40-90 evt.), og vises på et av Pompeiis veggmalerier. Plinius d.e. (år 23-79 evt.) omtaler pepperrot som en medisinplante som hjelper mot isjias, mageplager, verkebyller og sårskader. Pepperrota ble brukt som krydderplante og matplante i Nord-Europa (Tyskland, England og Skandinavia) iallefall fra middelalderen. Den engelske botanikeren John Gerard skriver i sin The Herball, or Generall Historie of Plantes (1597) at "germanerne bruker knust pepperrot med litt eddik som saus til fisk og kjøtt, slik vi bruker sennep".

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg