Alle deler av planta er spiselige, men den dyrkes for rotas skyld. Pepperrot inneholder en svovelholdig eterisk olje (allyl isotiocyanat, CH2CHCH2NCS) som gir den en svært skarp smak.
Pepperrot inneholder cirka 152 milligram vitamin C, 740 milligram kalium, 7,3 gram kostfiber, 75 prosent vann, 0,6 gram fett og 277 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare. Den inneholder stivelse, sukker og olje.
Pepperrot brukes gjerne raspet eller skåret i små biter i råkostsalat sammen med epler og i pepperrotkrem, sauser og supper. Pepperrotkrem er velegnet til fiskeretter. Rota smaker godt til kaldt, oppskåret kjøtt som roastbiff og oksestek, saltet kjøtt eller til fisk. Pepperrot tåler ikke varmebehandling, da blir den skarpe smaken borte, og den bør derfor tilsettes etter koking eller spises rå. Den skarpe smaken forsvinner også hvis rota ligger i vann, mens eddik bevarer skarpheten bedre. Vanligvis brukes fersk pepperrot, men den fås også hermetisk, sursyltet eller som pepperrotkrem på tube eller som saus. Rota kan også tørkes og males til krydder.
I matlaging brukes pepperrot først og fremst i Nord- og Sentral-Europa og USA. I Japan er japansk pepperrot eller wasabi mye brukt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.