pepperrot

Av .
Lisens: Gnu FDL
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Pepperrot, Armoracia rusticana, er en flerårig art i korsblomstfamilien. Den har en 50–130 cm lang stengel, grunnbladene er tungeformede og blomstene hvite. Hovedrota, ei pælerot, kan bli opptil 60 cm, og er hvit med lyst brune flekker. Den danner sjeldent frø i nordlige strøk, men formerer seg vegetativt med siderøtter. Den finnes forvillet i kyststrøk i Sør-Norge på skrotemark, i fuktenger og på gamle utkast.

Faktaboks

også kjent som:
Armoracia rusticana

Kulinarisk bruk og næringsinnhold

Alle deler av planta er spiselige, men den dyrkes for rotas skyld. Pepperrot inneholder en svovelholdig eterisk olje (allyl isotiocyanat, CH2CHCH2NCS) som gir den en svært skarp smak. Rota kan tørkes og males til krydder, eller brukes rå, gjerne revet eller kuttet i små terninger. Pepperrotkrem er velegnet til fiskeretter. Koking fjerner den eteriske oljen og mildner smaken kraftig. Pepperrot inneholder ca. 152 mg vitamin C, 740 mg kalium, 7,3 g kostfiber, 75 % vann, 0,6 g fett og 277 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Den inneholder stivelse, sukker og olje.

Kulturhistorie

Pepperrot har blitt anvendt av mennesker i tusener av år. Opprinnelig stammer den fra tempererte strøk i Øst-Europa, men ble tidlig spredt med mennesker, og dyrket allerede i antikken. I følge gresk mytologi skal orakelet i Delfi ha sagt til Apollon at pepperrota er verdt sin vekt i gull. Planten er nevnt av Cato (234-149 f.Kr.) og Dioskorides (40-90 e.Kr.), og vises på et av Pompeiis veggmalerier. Plinius d.e. (23-79 e.Kr.) omtaler pepperrot som en medisinplante som hjelper mot isjias, mageplager, verkebyller og sårskader. Pepperrota ble brukt som krydder- og matplante i Nord-Europa (Tyskland, England og Skandinavia) iallefall fra middelalderen. Den engelske botanikeren John Gerard skriver i sin The Herball, or Generall Historie of Plantes (1597) at "germanerne bruker knust pepperrot med litt eddik som saus til fisk og kjøtt, slik vi bruker sennep".

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg