Kråkenes fyr i storm. Av . Begrenset gjenbruk

Kråkenes fyr

Kråkenes fyr ligger værhardt til.

Artikkelstart

Kråkenes fyr er en fyrstasjon på nordpynten av Vågsøy, Kinn kommune, Vestland fylke. Den ble opprettet som ledfyr i 1906, automatisert i 1986 og avbemannet i 1991.

  • Tårnets høyde: 10,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 45,2 meter
  • Lysvidde: 12,8 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 6s

Navnet

Fyret har navn etter neset det ligger på, men opphavet er usikkert.

Historikk

Fyret ble bygget for å trygge den ytre leia langs norskekysten. Første fyrbygning var i tre med plass til en fyrvokter og hans familie. Fyrlyset ble plassert på gavlveggen. Landingsforholdene ved fyret er svært vanskelige, så først etter et par år ble det bygget et naust et stykke unna fyret. På 1930-tallet ble det bygget et ekstra bolighus for en nyansatt assistent og hans familie.

Under den andre verdenskrig var fyret besatt av tyskerne, som bygde et radaranlegg like ved. De anla også vei til fyret. Kråkenes fyrstasjon ble bombet av allierte fly i mars 1945. I 1949 sto en ny fyrbygning, i betong, ferdig og fyrlykta ble plassert høyere. I 1961 ble fyrstasjonen elektrifisert med strøm fra det lokale kraftlaget.

Etter at fyret ble avbemannet har Kystverket leid ut bygningene til forskjellige privatpersoner som har drevet det som besøksfyr. Fra 2019 er det Ytre Nordfjord Turlag som driver fyret som ubetjent turisthytte. De har også egen fyrkafé om sommeren og enkelte dager ellers.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg