Vindkast
Vindkast kan komme brått på, og skape problemer for for eksempel seilere.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Vindkast er den største øyeblikkelige vindstyrken i et tidsrom.

Faktaboks

Også kjent som

gust (engelsk, men relativt vanlig å bruke også i Norge)

Vindstyrke varierer mye i løpet av kort tid. Perioder, korte eller lange, med sterk vind avløses av perioder med roligere vindforhold. Vindretningen varierer også mye. Det opereres derfor med gjennomsnittsvind (middelvind) for retning og styrke over et tidsrom, vanligvis ti minutter. Dette gjøres når vinden observeres (måles) og når den varsles i værmeldingene.

Gustfaktor

Uvær på Østlandet
Selv om de er kortvarige, er det som regel vindkastene som gjør størst skade når det blåser mye.
Uvær på Østlandet
Av .

Forholdet mellom middelvind og vindkast kalles gjerne gustfaktor (vindkast=middelvind*gustfaktor). Vindkastene har gjerne en hastighet på 1,5 ganger middelvindhastigheten. Når det i værmeldingen varsles om stiv kuling, middelvindhastighet på 15 m/s, må en regne med vindkast på over 20 m/s.

Gustfaktoren påvirkes av mange ulike ting. Sterkere vind har som regel også en høyere gustfaktor, men terrenget er trolig viktigere. Blåser det over land, bremses vinden opp nært bakken, men beholder sin fulle kraft lengre oppe. På grunn av turbulens vil den relativt kraftige høydevinden «slå ned», og vi får en kort periode med kraftigere vind. Slike vindkast kan være mange ganger kraftigere enn middelvinden.

Det er vindkastene som erfaringsmessig gjør stor skade på for eksempel trær og bygninger.

Aldri «storm i kastene»

Det er viktig å merke seg at begrepene som er knyttet til vindstyrke, som liten kuling og full storm alltid referer til middelvinden. Det heter ikke "stiv kuling, 15 m/s, med liten storm i kastene", selv om det ventes vindkast med en styrke på 22 m/s. Vindkastenes maksimale hastighet kan oppgis i observasjoner og værvarsler, men da kun som styrke (m/s) og ikke knyttet til Beauforts vindskala.

De kraftigste vindkastene

Den tropiske syklonen Olivia utenfor vestkysten av Australia, april 1996
Den tropiske syklonen Olivia utenfor vestkysten av Australia, april 1996
Av .

Verdensrekorden for vindkast som ikke er relatert til tornadoer, er på 408 km/t (113 m/s). Rekorden ble registrert i forbindelse med den tropiske syklonen Olivia 10. april 1996 på Barrow Island i Australia. Den forrige rekorden var på 372 km/t (103 m/s) og er fra april 1934 i Mount Washington i New Hampshire, USA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg