jordbærsyltetøy

Jordbærsyltetøy på glass og som pålegg på brødskive

Syltetøy er bær eller frukt kokt eller rørt med sukker eller annet søtstoff. Når kokt syltetøy blir oppbevart i tett og steril emballasje, får det lang holdbarhet. Marmelade er en type syltetøy, oftest av appelsiner, og chutney er syltetøy tilsatt krydder. Mens syltetøy oftest lages av hele bæret, lages gelé av saften fra bær. Prosessen med å lage syltetøy kalles sylting.

Faktaboks

Uttale

s'yltetøy

Også kjent som

marmelade

Syltetøy av for eksempel jordbær, bringebær og blåbær brukes til pålegg på brødskiver, dessuten til kaker og desserter. Tyttebærsyltetøy og chutneyer brukes derimot oftest sammen med middagsmat.

Syltetøy blir ofte tilsatt pektin for å gjøre syltetøyet stivt, dersom ikke frukten eller bærene har så høyt innhold av pektin at syltetøyet blir stivt av seg selv.

En variant av syltetøy er når bær og sukker røres sammen uten koking. Da får syltetøyet kort holdbarhet og må enten brukes raskt eller fryses ned. Rårørt syltetøy som fryses kalles også frysetøy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg