Blomster hos Hillebrandia sandwicensis.
Hillebrandia sandwicensis i begoniafamilien er sambu. De to blomstene til venstre er hannblomster, mens de til høyre er hunnblomster.
Carex vesicaria, sennegress.

Mange arter i starrfamilien er sambu og har aks med hannlige blomster øverst på planten og aks med hunnlige blomster lenger nede.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 3.0

Sambu er planter som har hannlige og hunnlige formeringsorganer på samme individ. Sambu blomsterplanter har hann- og hunnblomster på samme plante, mens sambu nakenfrøete planter har hann- og hunnkongler. Blomstene hos sambu blomsterplanter kan sitte i samme blomsterstand eller være atskilt hver for seg på planten. Det motsatte av sambu er særbu.

Faktaboks

Etymologi
Av gresk monos ‘en’, og oikos ‘hus’
Også kjent som

sambo, monoik, monøsisk, enbo

Mais, mange arter av starr, løvtrær som hassel, bjørk, or og eik, og bartrærne gran og furu er noen eksempler på arter som er sambu. Begrepet kan også bli brukt om andre organismer som har hannlige og hunnlige reproduksjonsorganer på samme individ, som for eksempel brunalgen spiraltang.

Sambu moser og karsporeplanter

Litt under halvparten av alle mosearters gametofytter (den såkalt kjønnede generasjonen) er sambu. De hannlige og hunnlige kjønnsorganene (anteridier og arkegonier) kan være plassert på forskjellige greiner av mosen, eller på samme mosegrein med anteridiene plassert øverst og arkegoniene nederst. Sambu gametofytter er også utbredt hos karsporeplanter, og finnes hos de av artene der alle sporene er like (arter med homospori). Sneller, de fleste bregner og noen kråkefotplanter har slike gametofytter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg