mem

Mem, ord konstruert av den britiske evolusjonsbiologen Richard Dawkins for å betegne enkeltideer eller informasjonsenheter som sprer seg i en befolkning. Dawkins tok ordet i bruk i boken The Selfish Gene (1976, norsk utgivelse Det egoistiske genet, 2002), og beskriver memer som å ha samme betydning for kultur som gener har for biologi.

Faktaboks

Uttale
me:m (norsk), mi:m (eng.)
Etymologi
engelsk, av ‘hukommelse’, dannet etter mønster av gene, ‘gen’
Også kjent som
meme

Et mem kan være en vits, en oppfatning (eller vrangforestilling), et slagord, en måte å utføre et arbeid på, en mote, eller alt annet som kan karakteriseres som en «idé». Memer blir spredt ved at de overføres fra en hjerne til en annen, og utvikler seg underveis. Vellykkede memer kan spre seg til hele befolkningen, mens mindre vellykkede memer dør ut.

Ideen om memer som introdusert av Dawkins har blitt kritisert fra flere hold. Blant annet har det blitt påpekt at det på flere områder må være klare ulikheter i måten ideer og gener sprer seg på, og at Dawkins og andre «memetikere» ikke kan forklare overføringen av ideer fra person til person med meme-begrepet.

Ordet mem (engelsk meme) brukes i dag i forlengelsen av den opprinnelige betydningen også for å betegne fenomener (videoer, gester, uttrykk) som sprer seg raskt på tvers av store mengder brukere på internett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Bård Eskeland

Foreslår å endre til mem. Jamfør bl.a. http://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/Mem

svarte Anne Dahl

Hei - Javisst, det er jeg helt enig i - takk for innspill! mvh, Anne

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg