Condescending Wonka
Et mem basert på Willy Wonka (spilt av Gene Wilder) i 1971-versjonen av Charlie og sjokoladefabrikken. I 2011 begynte et stillbilde fra filmen å sirkulere på Reddit med ulike tekster. Disse ble etter hvert kjent som «the Condescending Wonka.» Bildene sirkulerte i en årrekke med stadig nye tekster. Her er noen eksempler.
Condescending Wonka
Av .
Conflict in literature-mem
Moderne memer har ofte postmoderne trekk, som ironi, selvbevissthet og henvisninger til andre mem eller til hendelser i populærkulturen. I denne tegneserien, som opprinnelig besto av tegninger som viser ulike typer konflikt som ofte brukes i litteratur, har rutene blitt erstattet av andre memer. Formatet med å bytte ut rutene i denne serien er i seg selv et mem.
Av .

Mem, engelsk meme, er et kulturelt uttrykk som sprer seg ved etterligning eller kopiering og utvikler seg gjennom utvelgelse. Konseptet er omdiskutert, og har oppnådd størst innvirkning som en betegnelse for bilder og videoer som spres på internett.

Faktaboks

Uttale
me:m eller me:me (norsk), mi:m (engelsk); flertall me:mer (norsk), mi:ms (engelsk)
Etymologi
engelsk meme, til gresk mimema ‘noe som er imitert’, dannet etter mønster av gene ‘gen’
Også kjent som
meme

I vid forstand kan mem brukes om alt som kan karakteriseres som 'ideer', samt ferdigheter, oppførsel og trender. Spredningen av memer skjer fra person til person ved hjelp av ulike kommunikasjonsmedier, som blant annet talespråk, tekst, bilder, og digitale medier. Memer kan være symbolske representasjoner, men også kroppslige gester, og handlingsmønstre for å foreta gjøremål.

Overføringen av memer preges av imitasjon, hvor memene kopieres enten som eksakte kopier eller med variasjoner. Memer utsettes for utvelgelsesprosesser, hvor noen memer lykkes i å spres til store befolkningsmasser, mens andre oppnår liten innflytelse.

Begrepets opprinnelse fra biologi

Den britiske biologen Richard Dawkins introduserte begrepet mem i boken The Selfish Gene (1976, norsk utgivelse Det egoistiske genet, 2002). Begrepet ble lansert som en enhet for kulturell overføring, analogt med funksjonen gener har i biologi. Dawkins har understreket at mem ikke er en metaforisk overføring av betydning fra et felt til et annet. Gener og memer har snarere en tilsvarende funksjon i evolusjon av henholdsvis arter og kultur.

Fra biologien kommer begrepsbruken som fokuserer på memers 'overlevelse'. I den gen-sentrerte forståelsen av evolusjon fremmet av Dawkins regnes organismer som overlevelsesmaskiner for det genetiske arvestoffet. Tilsvarende blir menneskehjernen forstått som et apparat som sørger for memers overlevelse.

Internettmem

Eksempel på norsk mem
Eksempel på et norsk internettmem fra 2013 (med spredning i flere år etterpå). Statsminister Erna Solberg og ordfører Trude Drevland i Bergen. Bildet sirkulerte i sosiale medier med flere ulike tekster.
Eksempel på norsk mem
Av .

Mulighetene for produksjon og deling av bilder har gjort internett særlig gunstig for fremstilling og overføring av memer. Disse spres på forum, blogger, og i samtaler i sosiale medier. De har gjerne en humoristisk funksjon.

På nett sprer noen memer seg som farsotter, eller som smittsomme virus. Konseptet internettmem er løst knyttet med viral markedsføring i digital kultur. Men viral spredning regnes ikke som tilstrekkelig for at noe kan betegnes som et internettmem. For at det virale skal bli et internettmem må det utvikle seg fra en enkelthendelse til å bli en gjenkjennelig struktur av elementer som kan varieres.

Koblingen av en gjenkjennelig struktur med variable elementer blir tydelig i 'bildemakroer'. Bildemakroer er bilder med påført topp- og bunntekst, som gjerne gir dem humoristiske poeng. Nettsider tilbyr verktøy (mem-generatorer) hvor folk kan bla gjennom maler, velge bilder og skrive tekst på dem, og lagre og dele bildemakroer. Bildemakroer er så vesentlig i nettkultur at begrepet internettmem ofte brukes som betegnelse på dette spesifikke formatet.

Kjente internettmemer

Grumpy Cat

Bildemakroer er bilder med utbyttbar tekst. Noen bilder blir så viden kjente at de brukes som merkevarer. Grumpy Cat ble for eksempel brukt som varemerke på kaffe i USA.

Av .

Formatet internettmem er så flyktig at det kan være utfordrende å katalogisere dem. Noen memer har derimot vist gjenstridighet. Blant annet finnes det klassiske memet rickrolling, som går ut på å lure folk til å klikke på en lenke til Rick Astleys låt «Never Gonna Give You Up». Flere internettmemer fremviser kjæledyr. Godt kjent blant disse er katten Grumpycat, som har karakteristiske ansiktstrekk som gir inntrykk av at hun surmuler. Bildemakroene I can haz cheezburger og lolcats, presenterer katters synspunkt med bruk av intenderte skrivefeil i topp- og bunntekst. Forestillingen om at internett er til for å dele kattebilder kan i seg selv betegnes som et mem.

Siden 2007 har nettsiden Know Your Meme katalogisert ulike internettmemer. Siden er organisert etter wikiprinsippet, hvor hvem som helst kan bidra med forslag og stemme over hvorvidt noe bør godkjennes som et internettmem.

Betydning

Internettmemer har endret måten folk kommuniserer på. Internettmemer kan brukes for å dele synspunkt om noe, eller bare holde samtaler i gang. Som uttrykksform deler internettmem trekk med postmodernisme. Dette inkluderer trekk som ironi, selvbevissthet og henvisninger til andre mem eller til hendelser i populærkulturen. Internettmem kan ha kulturell, politisk og økonomisk innflytelse. Kjennskap til internettmemer kan i visse grupper danne tilhørighet og gi sosial status.

Kjendisstatus kan både produseres og forsterkes av memer. Et eksempel er Donald Trump, som har et utall memer knyttet til sin offentlige person, og ble av forumet 4chan omtalt som et «mem valgt til president». 4chan regnes som opprinnelsen til flere kjente memstrukturer, fra lolcats til QAnon-konspirasjonen. På forumet postes innlegg uten identitetsmarkører, som har gitt opphav til bevegelsen 'anonymous'. Anonymous kan også betegnes som et internettmem, og er visuelt markert gjennom bruken av Guy Fawkes-masker. Anonymous har demonstrert mot blant annet teknologiselskap og scientologikirken. Disse demonstrasjonene har tatt form som trolling – altså ergrende og forstyrrende manipulering av folk på nett – eller som dataangrep og hacking.

Av andre betydningsfulle hendelser med utgangspunkt i mem er den eksplosive økningen i verdien på aksjene i selskapet Gamestop tidlig i 2021. Folk på Reddit-forumet r/WallStreetBets kjøpte aksjer i selskapet som driver spillbutikker, og fikk dermed kursen til å stige betraktelig. Dette førte til at hedgefond, som hadde spekulert i at aksjen skulle avta i verdi, tapte enorme summer.

Fagfeltet memetikk

Memetikk som fagfelt har utviklet seg siden 1990-tallet. Fagfeltet er blitt kritisert som en form for sosiobiologi, da den søker å forklare menneskelig kultur evolusjonært. Kritikere har også påpekt at memetikk har ignorert innsikter om kulturell utvikling fra humaniora og samfunnsvitenskap.

Et sentralt problem for memetikk er hvilken rolle menneskene utgjør for memers utvikling. Dawkins fremstilte menneskehjernen som en overlevelsesmaskin for memer, og andre har også fremhevet memer som en form for parasittisme. Noen memer kan også være direkte skadelige for vertenes egen overlevelsesevne, slik som vrangforestillinger, konspirasjonsteorier og ekstremisme.

Memer utvikler seg gjennom både naturlig utvalg og lamarckisme. En forutsetning for at memutviklingen kan regnes som naturlig utvalg, snarere enn lamarckisme, er at variasjonene skjer som følge av tilfeldige, snarere enn formålsrettede endringer. Den britiske psykologen Susan Blackmore har i sin utvikling av begrepet rettet fokus på sosial læring, hvor endringer kan være resultat av intensjonelle valg.

For memetikk er det også utfordringer knyttet til nøyaktig hva som gjennomgår evolusjon. Der et gen er et empirisk verifiserbart molekyl, forblir mem en teoretisk struktur. I den opprinnelige formuleringen til Dawkins ble mem fremhevet som en grunnenhet. Etter kritiske innvendinger har Dawkins senere endret definisjonen av mem til en struktur av informasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Blackmore, Susan. 2000. The Meme Machine. Oxford: Oxford University Press.
  • Dawkins, Richard. 1976/2002. Det egoistiske genet. Oslo: Humanist Forlag.
  • Dawkins, Richard. 1986/1996. The Blind Watchmaker. New York: W. W. Norton & Company, Inc.
  • Dennett, Daniel. 1996. Darwin's Dangerous Idea: Evolution and the Meanings of Life. New York: Simon & Schuster.
  • Phillips, Whitney and Ryan M. Milner. 2017. The Ambivalent Internet: Mischief, Oddity, and Antagonism Online. Cambridge, England; Malden, Massachusetts: Polity Press
  • Shifman, Limor. 2013. Memes in Digital Culture. Cambridge, MA: MIT Press.

Kommentarer (8)

skrev Bård Eskeland

Foreslår å endre til mem. Jamfør bl.a. http://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/Mem

svarte Anne Dahl

Hei - Javisst, det er jeg helt enig i - takk for innspill! mvh, Anne

skrev Miguel Quan luna

denne artikkelen er veldig uoppdatert
memes har utviklet seg mye siden 2013 når denne artikkelen ble skrevet

svarte Martin Bekkedal

Ja, enig. Dere må oppdatere siden, vær så snill.
Memes har kort levetid, anbefaler å oppdatere jevnlig.

svarte Erik Bolstad

Artikkelen er oppdatert i 2019. Hva er det som er feil eller utdatert?

svarte Martin Bekkedal

I artikkelen er det to memes, de er fryktelig utdatert. Det hadde vært fint om de kunne byttes/ legge til noen nyere og mer relevante.

svarte Erik Bolstad

Eksemplene i artikkelen er ikke ment å være de siste poulære memene, men noen utvalgte eller definerende memer. Erna-memet var et av de første som fikk stor spredning i Norge, Willy Wonka var ett av de første på Reddit.

svarte Martin Bekkedal

Jeg forstår at de har hatt stor spredning, men memes ser ikke lenger slik ut. Man kan ikke definere fugler med et bilde av en dinosaur. Behold gjerne de gamle, jeg mener bare at det er lurt inkludere formater som fremdeles ser noe bruk. (f.eks. "I am speed" eller drake format)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg