Mem, ord konstruert av den britiske evolusjonsbiologen Richard Dawkins for å betegne enkeltideer eller informasjonsenheter som sprer seg i en befolkning. Dawkins tok ordet i bruk i boken The Selfish Gene (1976, norsk utgivelse Det egoistiske genet, 2002), og beskriver memer som å ha samme betydning for kultur som gener har for biologi.

Et mem kan være en vits, en oppfatning (eller vrangforestilling), et slagord, en måte å utføre et arbeid på, en mote, eller alt annet som kan karakteriseres som en «idé». Memer blir spredt ved at de overføres fra en hjerne til en annen, og utvikler seg underveis. Vellykkede memer kan spre seg til hele befolkningen, mens mindre vellykkede memer dør ut.

Ideen om memer som introdusert av Dawkins har de siste årene blitt kritisert fra flere hold. Blant annet har det blitt påpekt at det på flere områder må være klare ulikheter i måten ideer og gener sprer seg på, og at Dawkins og andre «memetikere» ikke kan forklare overføringen av ideer fra person til person med meme-begrepet.

Ordet mem (engelsk meme) brukes i dag i forlengelsen av den originale betydningen også for å betegne fenomener (videoer, gester, uttrykk) som sprer seg raskt på tvers av store mengder brukere på internett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. august 2016 skrev Bård Eskeland

Foreslår å endre til mem. Jamfør bl.a. http://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/Mem

29. august 2016 svarte Anne Dahl

Hei -

Javisst, det er jeg helt enig i - takk for innspill!

mvh,
Anne

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.