mem

Eksempel på et norsk internettmem fra 2013 (med spredning i flere år etterpå). Statsminister Erna Solberg og ordfører Trude Drevland i Bergen. Bildet sirkulerte i sosiale medier med flere ulike tekster.
Eksempel på norsk mem
Av .
Et mem basert på Willy Wonka (spilt av Gene Wilder) i 1971-versjonen av Charlie og sjokoladefabrikken. I 2011 begynte et stillbilde fra filmen å sirkulere på Reddit med ulike tekster. Disse ble etter hvert kjent som «the Condescending Wonka.» Bildene sirkulerte i en årrekke med stadig nye tekster. Her er noen eksempler.
Condescending Wonka
Av .

Mem, engelsk meme, er et kulturelt uttrykk som sprer seg ved etterligning eller kopiering og utvikler seg gjennom utvelgelse – i dag særlig bilder, video eller tekst som spres digitalt og utvikles underveis.

Faktaboks

uttale:
me:m eller me:me (norsk), mi:m (engelsk); flertall me:mer (norsk), mi:ms (engelsk)
etymologi:
engelsk meme, til gresk mimema 'noe som er imitert', dannet etter mønster av gene ‘gen’
også kjent som:
meme

Et mem kan være en vits, en oppfatning (eller vrangforestilling), et slagord, en måte å utføre et arbeid på, en mote eller alt annet som kan karakteriseres som en «idé». Memer blir spredt ved at de overføres fra en hjerne til en annen og utvikler seg underveis. Vellykkede memer kan spre seg til hele befolkningen, mens mindre vellykkede memer dør ut.

Opprinnelsen til ordet

Ordet meme ble konstruert av den britiske evolusjonsbiologen Richard Dawkins for å betegne enkeltideer eller informasjonsenheter som sprer seg i en befolkning. Dawkins tok ordet i bruk i boken The Selfish Gene (1976, norsk utgivelse Det egoistiske genet, 2002), og beskriver memer som å ha samme betydning for kultur som gener har for biologi.

Ideen om memer som introdusert av Dawkins har blitt kritisert fra flere hold. Blant annet har det blitt påpekt at det på flere områder må være klare ulikheter i måten ideer og gener sprer seg på, og at Dawkins og andre «memetikere» ikke kan forklare overføringen av ideer fra person til person med meme-begrepet.

Ordet mem brukes i dag i forlengelsen av den opprinnelige betydningen også for å betegne fenomener (videoer, gester, uttrykk) som sprer seg raskt på tvers av store mengder brukere på internett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (6)

skrev Bård Eskeland

Foreslår å endre til mem. Jamfør bl.a. http://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/Mem

svarte Anne Dahl

Hei - Javisst, det er jeg helt enig i - takk for innspill! mvh, Anne

skrev Miguel Quan luna

denne artikkelen er veldig uoppdatert
memes har utviklet seg mye siden 2013 når denne artikkelen ble skrevet

svarte Martin Bekkedal

Ja, enig. Dere må oppdatere siden, vær så snill.
Memes har kort levetid, anbefaler å oppdatere jevnlig.

svarte Erik Bolstad

Artikkelen er oppdatert i 2019. Hva er det som er feil eller utdatert?

svarte Martin Bekkedal

I artikkelen er det to memes, de er fryktelig utdatert. Det hadde vært fint om de kunne byttes/ legge til noen nyere og mer relevante.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg